Właśnie kończę pierwszy miesiąc kulinarnego blogowania z pięciuset wyświetleniami :) co oznacza ,że mnie odwiedzacie, z czego bardzo się cieszę :) i dziękuję; mam nadzieję, że będziecie mi towarzyszyć przez kolejne miesiące;
 pozdrawiam wszystkich ciepło :)

Placuszki orkiszowe z jabłkiem i białą czekoladą

Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • jabłko
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Mieszamy mąkę z sodą, cukrami i kurkumą, Następnie dodajemy mleko i jajko, mieszamy na jednolitą masę. Do masy dodajemy jabłko starte na grubych oczkach. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z jedną łyżką mleka. Polewamy nią placuszki. 




Nalesniki orkiszowe z musem truskawkowym i serkiem mascarpone

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
 Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Przepis na około 8-10 naleśników o średnicy 24 cm.

Nadzienie i mus:
  •  opakowanie mrożonych truskawek 
  • 250 gr serka mascarpone  
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki  przegotowanej wody 

Mrożone truskawki mielimy w blenderze razem z cukrem trzcinowym. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy serek i mieszamy na gładką masę. Do drugiej części dodajemy wodę i mieszamy do otrzymania konsystencji musu. Masą serową smarujemy naleśniki, zawijamy i  polewamy musem truskawkowym. Od razu podajemy. 
 






 



TORT RAFFAELLO na orkiszowym biszkopcie

Składniki na masę:
  • 750 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania "Śnieżki"
  • 1 1/2 szklani adwokata
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 opakowania biszkoptów (około 200 gr)
  • 20 g żelatyny
  • 6 łyżek mleka
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnego mleka.
Śmietanę kremówkę ubijamy razem ze "Śnieżką" , dodajemy adwokat, mieszamy, pokruszone drobno biszkopty i  wiórki kokosowe, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Przygotowany wg przepisu biszkopt orkiszowy, przekrawamy na pół. Następnie na jedną część kładziemy połowę masy, potem drugą część biszkoptu i pozostałą masę. Wierzch posypujemy kokosem. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
 

Orkiszowy biszkopt

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczka sody

Ubijamy pianę z białek. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z sodą. Cukier trzcinowy możemy zmielić na puder w blenderze.
Ciasto pieczemy w 180C przez około 30 minut. 
Wykorzystana foremka o średnicy 24 cm.

 


  

Pulpeciki w sosie koperkowym z makaronem orkiszowym

Składniki:
  • 0.5 kg mięsa mielonego wołowego
  • o.5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startej bułki
  • sól
  • pieprz
  • mąka orkiszowa jasna
  • olej rzepakowy
  • pęczek koperku
  • 200 gr śmietany 18%
  • 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej jasnej
 Mięso mieszamy z jajkami, bułką tartą , solą i pieprzem. Formujemy kuleczki,  obtaczamy je w mące orkiszowej i lekko podsmażamy na patelni. Wkładamy je do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony drobno koperek;
przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy ze dwie chochelki wody spod klopsów. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Klopsiki podajemy z makaronem orkiszowym np. trzy kolory. 




Zupa-krem pomidorowa z kluseczkami z mąki orkiszowej

Składniki na zupę:
  • 1200 ml bulionu (z kostki lub własny)
  • 400 gr puszka pomidorów bez skórki
  • 400 ml soku z pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz 
  • 1 cebula
  • śmietana 
  • natka pietruszki
Ciasto na kluseczki:
  • 200gr maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok 150 ml zimnej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego sok z pomidorów (ja użyłam sok domowej roboty). Gotujemy do momentu, aż pomidory będą miękkie; następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni na złoty kolor, na jednej łyżce oleju rzepakowego i dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy. Zestawiamy garnek z płyty i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki na kluseczki mieszamy w miseczce na jednolitą, gładką masę. Ponownie doprowadzamy zupę  do wrzenia i  wlewamy ciasto  do zupy za pomocą małej łyżeczki. Zupę z kluseczkami gotujemy jeszcze przez ok 3 minuty, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. 
Podajemy z keksem śmietany lub gęstego jogurtu, posypaną natką pietruszki.  

Ilość: 4 porcje

Tostowe kanapki



Składniki:
  • kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • szynka parmeńska
  • sałata rzymska mini
  • mozzarella
  • czerwona papryka marynowana
  • ząbek czosnku
Kromki tostowe zapiekamy w tosterze, piekarniku lub na patelni, smarujemy je ząbkiem czosnku. Szynkę parmeńską podsmażamy na patelni. Na tostach układamy składniki wg uznania.

Kurczak w sosie śmietanowym pod ciastem francuskim z zielonym groszkiem i miętą

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżeczki suszonego oregano 
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szkl wody
  • pęczek szczypiorku z cebulką
  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego

Pierś myjemy i kroimy w małe kosteczki, wkładamy do miseczki i dodajemy sól,pieprz i oregano. Mieszamy. Szczypior myjemy i drobno kroimy. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażymy dokładnie  na złoty kolor. Dodajemy śmietankę i mąkę wymieszaną z wodą. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Całość przekładamy do prostokątnej foremki i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem lub białkiem jajka kurzego.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.200C przez 20 minut.

Zielony groszek z miętą:
  • 2 puszki zielonego groszku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 listków mięty
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Groszek odcedzamy i wsypujemy do rondelka, dodajemy olej, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprz. Podgrzewamy i dodajemy drobno pokrojone listki mięty.Chwilę dusimy. Podajemy z kurczakiem w cieście francuskim.




Sałatka z awokado i gruszkami

Składniki:
  • 2 gruszki
  • 2 awokado
  • 15 gr szynki
  • 10 dag orzechów włoskich
Sos:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy. Awokado przepoławiamy 
na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy łyżeczką miąższ; kroimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i orzechy.



Składniki sosu mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy 
nim sałatkę. Mieszamy. Dekorujemy orzechami.


Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej

 Składniki na ciasto:
  • 500 gr mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 kostki świeżych drożdży 
  • 3,4 łyżki oliwy
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone w wodzie drożdże i dodajemy pozostałe składniki.Zagniatamy ciasto (jeśli ciasto jest za luźne podsypujemy mąką) i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos.

Składniki na sos:
  • około 100 gr przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól,cukier,oregano

Przecier mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem 
i pozostałymi składnikami.

Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blasze, smarujemy sosem.
Dodajemy składniki w zależności od upodobań.
Pizzę pieczemy w temp.250 C przez 20 minut.


PIZZA Z SERAMI, ŻURAWINĄ I RUKOLĄ

  • ser żółty
  • ser brie
  • suszona żurawina
  • sałata rukola

Rozwałkowane ciasto z sosem posypujemy  serem żółtym, startym na tarce z grubymi oczkami, w ilości dowolnej, i ser brie, posypujemy suszoną żurawiną. Po upieczeniu podajemy z rukolą, polane odrobiną oliwy.

PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 
I RUKOLĄ
  •  ser żółty
  • szynka parmeńska
  • rukola oliwa
Rozwałkowane  ciasto z sosem posypujemy serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.Pieczemy w piekarniku w temp.250 C przez 20 minut. Na chwilę przed końcem pieczenia układamy szynkę parmeńską.Wyjmujemy i podajemy z rukolą i oliwą.








Jogurt z amarantusem

Na dzisiejsze śniadanie potrzebujemy: 
  • około 150 ml jogurtu greckiego light
  • duża łyżka amarantusa ekspandowanego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów laskowych
  • 5 suszonych śliwek kalifornijskich 

Jogurt przekładamy do miseczki, posypujemy amarantusem, dodajemy żurawinę, orzechy i pokrojone śliwki.
 I śniadanko gotowe :)



                                                                                         

Filet z morszczuka z curry z brokułami i brązowym ryżem

Filety mrożone z morszczuka układamy osobno w folię aluminiową posypujemy szczyptą,dwiema soli i przyprawy curry, dodajemy odrobinę masła. Folię zawijamy tak, aby pozostawić dopływ powietrza.Tak przygotowane ryby układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w temp.200 C.
Podajemy w folii.

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ale tak aby ich nie rozgotować. Powinny być chrupiące.

Ugotowany ryż przyprawiamy odrobiną curry, co nadaje mu śliczny złoty kolor.


Wersja bez ryżu jest idealnym rozwiązaniem na lekką, ciepłą kolację :)




Placuszki orkiszowe z miodem i migdałami

Potrzebne są następujące składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szkl orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • duża łyżka miodu naturalnego
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Dla osób nieprzyzwyczajonych do smaku mąki orkiszowej pełnoziarnistej, który jest wyrazisty, proponuję użyć mąki jasnej orkiszowej.

W miseczce mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za gęste można dodać mleka, jeśli za rzadkie dodajemy mąki. Masę kładziemy na rozgrzany na patelni  olej rzepakowy. Smażymy na złoty kolor. Podajemy polane miodem i posypane zmielonymi migdałami.
Pyszne :)

Ciasteczka orkiszowe

Składniki:
  • 250 gr miękkiego masła
  • około 120 gr melasy trzcinowej
  • 2 jajka z wolnego chowu
  • 300 gr mąki orkiszowej jasnej
  • 200 gr maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
  
Jajka i cukier ucieramy na jednolitą masę i stopniowo dodajemy miękkie masło ciągle mieszając.
Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy ukręconą masę.
Całość ręcznie wyrabiamy, formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki min. na 30 min.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 cm i wykrawamy za pomocą foremek dowolne ciasteczka.Kładziemy na blasze papier do pieczenia ( co ułatwi nam pracę) i układamy ciasteczka. Pieczemy w temp. około 180C przez 20-25 minut.

Orkisz

Orkisz jest to odmiana pszenicy zwyczajnej. Orkiszem nazywa się również  jęczmień dwurzędowy. Orkisz był spożywany już w starożytności.Dzisiaj uprawiany w gospodarstwach ekologicznych na niewielka skalę.

Jak orkisz wpływa na nasz organizm?

 Dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, wzmacnia go, oczyszcza.
  • ziarna orkiszu przyspieszają przemianę materii ponieważ są bogate w błonnik pokarmowy
  • zapewnia długie uczucie sytości
  • zwiększa odporność organizmu
  • obniża cholesterol
  • zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę
  • usuwa toksyny
  • zapobiega kamicy żółciowej
  • pomaga przy zmęczeniu, zwiększa witalność i siły
  • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego
  • pomaga przy chorobach układu krążenia i serca
  • zmniejsza podatność na infekcje
  • poprawia nastrój
  • zapobiega biegunkom
  • spowalnia procesy starzenia
Orkisz zawiera witaminę A,E i D, cynk, miedź, selen, duże ilości  błonnika ,56 % skrobi, 11,6 % białka, 2,7 % tłuszczu i 2 % składników mineralnych.
Posiada lepiej przyswajalny gluten niż ten w pszenicy zwyczajnej

Spożywa się go w postaci ziarna, kaszy, maki,pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy, syropu.
Przyrządza się z niego chleb, kluski, naleśniki, pizze, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze.

Orkiszowe muffiny z wisniami i czekoladą

Składniki:
  • 500 gr mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 200 gr cukru trzcinowego
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • około 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni
  • ciemne,gorzkie kakao - ok. 4 dużych, kopiastych łyżek
  • tabliczka czekolady
Sposób przygotowania :

Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni. Mąkę, sodę, maślankę, jajka, olej i cukier miksujemy na gładką masę.Następnie dodajemy ciemne kakao, dokładnie mieszamy. Wrzucamy mrożone wiśnie i pokruszoną czekoladę. W zależności od naszych upodobań może być to czarna czekolada, mleczna czy też biała.
 Ciasto wlewamy do silikonowych bądź papierowych foremek na 
babeczki.Pieczemy około 20 minut.









 Muffinki
idealnie nadają się jako słodka przekąska
i osobiście daję je dziecku do szkoły zamiast kupnej drożdżówki :)