Makaron orkiszowy z młodą cukinią i pomidorami

Składniki:
  • 4 cukinie
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • paczka makaronu orkiszowego lub pełnoziarnistego

  Cukinie myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cząstki. Cebule obieramy i drobno kroimy, a następnie na dwóch łyżkach oleju podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory i przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy jeszcze przez około 7 minut. Pod koniec dodajemy drobno posiekany koperek i łyżeczkę syropu klonowego. Podajemy z ugotowanym makaronem. Posypujemy startym parmezanem. 


 

Muffiny z cukinią i suszonymi pomidorami

 Jeśli znudziły się Wam kanapki na drugie śniadanie zróbcie  smaczne muffiny z młodą cukinią i suszonymi pomidorami. Takie muffinki z pewnością sprawdzą się też w podróży czy jako przekąska na domówce.


Składniki:
  • 350 g maki orkiszowej jasnej
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 cukinia
  • 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • około 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • 3 szczypty soli
  • pieprz świeżo zmielony

 Mąkę mieszamy razem z sodą i przyprawami. Dodajemy kefir, jajka, olej. Miksujemy na gładka masę. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy na małe kawałki. Startą cukinię i pokrojone pomidorki dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko łyżką. Na koniec wsypujemy świeżo straty parmezan. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez 30 minut.



Sałatka z wędzonym łososiem i soczewicą

  Na dzisiaj przygotowałam szybką i bardzo zdrową sałatkę...wędzony łosoś, świeża roszponka, wiosenny koperek 
i bogata w białko soczewica......naprawdę bardzo smaczna.
Pozdrawiam i życzę smacznego :) 
Składniki:
    Warzywa strączkowe-edycja zimowa
  • 100 g soczewicy z puszki
  • 50 g roszponki
  • 1 szalotka bananowa
  • 100 g wędzonego łososia 
  • około 1 łyżeczki posiekanego koperk
  • 4 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • pieprz
  • sól opcjonalnie

  Soczewicę z puszki płuczemy przegotowaną wodą. Roszponkę myjemy. Szalotkę obieramy i drobno kroimy.Umyty wcześniej koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy. Na wierzch układamy kawałki łososia (użyłam do sałatki łososia wędzonego na gorąco z Lidla). Z oleju i octu balsamicznego oraz przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę.



Tarta orkiszowa ze szpinakiem i młodą cukinią

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • około 50 ml wody
  • szczypta soli
  • jajko

Pozostałe składniki:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 młoda cukinia
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 2 jajka
  • sól opcjonalnie
  • pieprz
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  
  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło, które rozdrabniamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto w piekarniku.
Szpinak myjemy i podgrzewamy na patelni przez kilkanaście sekund, aby troszkę zmiękł. Układamy szpinak na podpieczonym cieście. Obraną cukinię ścieramy na tarce na plasterki, posypujemy całość startym serem. Śmietankę łączymy z jajkami i przyprawami. Polewamy tartę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut w temp. 200C. Na ostatnie 10 minut zmieniamy grzanie tylko na dolny obieg.


Sałatka z młodej cukini z bananmi

Składniki:
  • 1 młoda, średnia cukinia
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • garść rodzynek
  • dwie garści orzechów nerkowca
  • sól
  • pieprz

   Cukinię myjemy i obieramy; ścieramy na tarce na cieniutkie plasterki. Z soku z cytryny , oleju, soli i pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy cukinię. Czekamy, aż cukinia będzie miękka i dodajemy pokrojone w krążki banany, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy i podajemy z kromkami grzanek.


Kanapki z pastą serową i rzodkiewkami

 Kiedy rano się śpieszę i chcę zjeść coś lekkiego i zdrowego, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu ....

Składniki:
  • 250 g  twarogu śmietankowego
  • 5 rzodkiewek plus kilka na ozdobę
  • sól
  • listki bazylii
  • 6-8 kromek chrupkiego pieczywa
  Rzodkiewki myjemy, obcinamy ogonki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy do twarożku. Doprawiamy solą. Smarujemy pastą kromki chrupkiego pieczywa. Ozdabiamy krążkami rzodkiewek i bazylią.


Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorem

  Miałam dzisiaj ochotę na ciepłą kolację lecz lekką, więc przygotowałam zapiekane w piekarniku bakłażany z mozzarellą i pomidorami z dodatkiem sosu czosnkowego i roszponki.

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 gomółki mozzarelli
  • pomidorki
  • roszponka
  • oliwa
  • 200 g jogurtu np. greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
 Bakłażana myjemy i kroimy w krążki. Układamy na blasze i posypujemy solą. Mozzarellę  i pomidorki kroimy w cienkie plasterki. Ja miałam małe pomidorki i przekrawałam je na pół. Sok z bakłażana usuwamy za pomocą papierowego ręcznika. Na krążki układamy po plasterku serka i pomidora. Posypujemy pieprzem i bazylią. Skrapiamy oliwą. Zapiekamy w temp. 200-180C przez około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy. Roszponkę myjemy. Gotowe bakłażany układamy na talerzu z roszponką; podajemy z sosem czosnkowym.

 

Zielone Ptasie Mleczko

Składniki:
  • 2 galaretki o smaku kiwi
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  
Galaretki dokładnie  rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Mleko przelewamy do wysokiego naczynia. Kiedy galaretka trochę przestygnie wlewamy ją małymi porcjami jednocześnie miksując.Tworzy się wtedy delikatna pianka. Deser przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy np. posypane wiórkami ciemnej czekolady.





Zupa ogórkowa zabielana

Do tej prostej, szybkiej i smacznej zupy potrzebujemy następujące składniki:
  • 2 litry bulionu
  • około 300 g ogórków kiszonych
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12%
  Zagotowujemy bulion do którego dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Ja przygotowałam go z 4 ekologicznych kostek bulionowych. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę lub starte na grubych oczkach ogórki i całe ząbki czosnku. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną, którą wcześniej hartujemy, czyli dolewamy do niej trochę gorącej zupy. Podajemy posypaną np. świeżym koperkiem.


Orkiszowe ciasteczka z płatkami owsianymi

Składniki:
  • 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • około 50 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła lekko solonego np. Lurpak
  • 1/2 laski wanilii
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
 Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą. Jajka ucieramy z cukrem na gładka masę, a następnie dodajemy miękkie masło i nasionka wanilii,  nadal ucierając. Masę przekładamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Na końcu wsypujemy płatki owsiane i łączymy z ciastem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0.3 cm i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 190C przez 15 minut.



 


Kokosowy krem z adwokatem

Składniki:
  • 2 opakowania ŚNIEŻKI
  • 200 zimnego mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek adwokata
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 6 łyżeczek wrzącej wody
  Śnieżki wsypujemy do zimnego mleka i ubijamy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy serek mascarpone, adwokata, kurkumę i nasionka wanilii. Mieszamy na jednolitą masę. Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy. Żelatynę dokładnie  rozpuszczamy we wrzącej wodzie i wlewamy do masy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.



Pesto z czarnych oliwek z suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 6 cząstek suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • około 6 łyżek oliwy z oliwek
  • opcjonalnie ząbek czosnku

  Oliwki, pomidory i parmezan miksujemy razem z oliwą na jednolitą masę. Jeśli chcemy zaostrzyć smak możemy dodać ząbek czosnku. Podajemy np. z ciemnym makaronem.


Komentarze....

w trakcie edytowania bloga  utraciłam wszystkie Wasze cenne komentarze, które do tej pory wystawiliście...nie wiem czy są do odzyskania :(

Malinowy jogurt z miętą

 Wczoraj podałam przepis na  dość kaloryczny, ale jakże pyszny deser z rumem, a teraz coś lżejszego lecz równie wspaniałego w smaku.....

Składniki:
  • 500 g mrożonych malin
  • 250 g naturalnego jogurtu 2.5%
  • kilka listków świeżej mięty (około 10 szt)
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego

Mrożone maliny miksujemy razem z jogurtem do momentu aż będą dobrze rozdrobnione. Dodajemy cukier i listki mięty. Miksujemy i od razu podajemy w pucharkach przybrane miętą.
Ilość: 4 porcje. 



Soki, musy, szejki - zimową porą




Kolorowa sałatka z soczewicy

  Dzisiaj polecam sałatkę z soczewicy, która jest nie tylko sycąca ale również bardzo zdrowa, bo bogata w witaminy: A, z grupy B, C i PP oraz minerały (m.in. fosfor, potas, magnez).

Składniki:
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 2 szalotki bananowe
  • 2 pomidory
  • zielona pietruszka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

 Soczewicę z puszki odcedzić i opłukać przegotowaną lub mineralną wodą. Papryki umyć, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć i obrać, zatrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulki obrać i drobno pokroić. Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Pietruszkę umyć, oberwać listki z gałązek i drobno posiekać. Olej, ocet, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Soczewicę i warzywa dokładnie wymieszać,dodać posiekaną natkę pietruszki, a następnie polać przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszać.

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

 



Czekoladowy deser z rumem

Składniki:
  • 2 opakowania Śnieżki
  • 200 ml zimnego mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kakao DecoMorreno
  • 6 łyżek rumu
  • 2 łyżeczki żelatyny

  Śnieżkę przygotowujemy tak, jak to jest napisane na opakowaniu, lecz w mniejszej ilości mleka, w 200 ml. Następnie dodajemy kakao i serek. Mieszamy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy rum i dokładnie rozpuszczoną żelatynę. Przekładamy do pucharków i wkładamy na 30 min do zamrażalnika. Podajemy posypane wiórkami ciemnej czekolady.


Sałatka z kukurydzy z jajkiem

Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 jabłko
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • około 150 g sera żółtego
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2-3 łyzki jogurtu naturalnego
  • 2 łyzki majonezu (najlepiej Kieleckiego)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  Jabłko obieramy i kroimy w kostkę razem z serem żółtym. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy.Natkę pietruszki drobno siekamy. Do tych składników dodajemy jogurt połączony z majonezem, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.



Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Składniki:
  • 1.5 litra wody
  • żur kiszony
  • 6 sztuk białej kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
  • jajka ugotowane na twardo
  Do wody dodajemy kiełbasę i przyprawy. Kiedy kiełbaski będą już ugotowane, wyjmujemy je, obieramy ze skóry i kroimy 
w kawałki. Wrzucamy ponownie do wywaru. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni na złoty kolor i dodajemy do zupy. Wlewamy żur. Gotujemy i zabielamy śmietaną. Aby śmietana się nie zważyła, dolewamy do niej trochę zupy.
Podajemy z jajkiem.



Sałatka z melona i mozzarelli

Składniki:
  • 1/2 melona o pomarańczowym miąższu
  • mała główka sałaty lodowej
  • 2 gomółki mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  Melona obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Mozzarelle kroimy w kawałki. Wrzucamy do miski razem z  melonem, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i olej. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną sałatę lodową. Delikatnie mieszamy.Doprawiamy do smaku.






Zielona sałata z jogurtem i mango

   Jako dodatek do zielonej sałaty możemy dodać nie tylko samego jogurtu czy śmietany, którą doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny lecz również mango, które ciekawie wzbogaci naszą sałatę.
  Jedno dojrzałe mango obieramy i kroimy do pestki, wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy około 150-170 ml jogurtu greckiego light i 2 duże łyżki śmietany 18%. Miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i solą tak, aby wyczuwać wyraźnie trzy smaki: kwaśny, słodki i słony. Polewamy liście sałaty.



Jogurt z płatkami owsianymi i gruszką

Oto śniadanie skomponowane wg listy produktów, którą dostałam od swojego trenera, na potrzeby racjonalnego odżywiania :)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g suchych płatków owsianych 
  • 200 g gruszki ( jedna średnia)
  • szczypta, dwie kurkumy

  Jogurt nalewamy do miseczki i dodajemy płatki owsiane. Gruszkę myjemy, a następnie ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy szczyptą kurkumy.
Zawiera około 300 kcal.





W mojej kuchni znajdziecie....

  • mąkę orkiszową jasną
  • mąkę orkiszową pełnoziarnistą
  • makę z kasztanów jadalnych
  • makę kukurydzianą 
  • olej rzepakowy
  • oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • cukier trzcinowy zamiast białego
  • sodę zamiast proszku do pieczenia
  • makarony ciemne z orkiszu i żytnie
  • kaszę gryczaną
  • kaszę jagla
  • brązowy i dziki ryż
  • kawę orkiszową
  • gorzkie ciemne kakao
  • przyprawy
  • świeże zioła
  • jogurty i maślanki tylko naturalne 
  • kefiry
  • świeże mleka z krótkim terminem ważności 


Roladki z kurczaka z serem i szynką parmeńską

Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 plasterki dowolnego żółtego sera
  • 4 plasterki szynki długo-dojrzewającej
  • sól
  • pieprz 
  
Piersi z kurczaka myjemy. Rozcinamy wzdłuż do 2/3 długości i rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem z obydwu stron. Układamy po jednym plasterku szynki i sera, składamy i zwijamy. Łączymy wykałaczkami. Piersi podsmażamy na patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy odrobina wody, 
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i dusimy przez 45 min w 200C. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie.




Jako dodatek do roladek przygotowałam  
brązowy ryż z pomidorami.

Składniki:
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • kostka bulionowa bez glutaminianu
  • pęczek zielonej pietruszki 

  Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy stale mieszając przez 2-3 minuty. Wsypujemy ryż. Zalewamy wodą i rozpuszczamy kostkę bulionową. Ryż gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu przez około 40 minut, w razie potrzeby dolewając wody. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Pomidory i pietruszkę dodajemy do ryżu na około 10 minut przed końcem duszenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



 


 

Orkiszowy makaron z zielonym pesto

Składniki na pesto:
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • listki bazyli
Ugotować opakowanie makaronu orkiszowego. Taki makaron można kupić w większych hipermarketach lub w sklepach online ze zdrową żywnością. Oliwki razem z oliwą, bazylią i orzechami zmiksować na gładką masę. Wymieszać z ugotowanym makaronem orkiszowym. Można dodatkowo polać oliwą. Posypać serem np. pecorino romano.



Pomidory Kumato

  Wczoraj będąc na zakupach w jednym z marketów, chodząc pomiędzy regalami 
z warzywami i owocami, szukałam ładnych pomidorków. Znalazłam jedynie ciemnozielone  o nazwie Kumato . Ponieważ wydały mi się na oko dość ciekawe, wrzuciłam je do koszyka.
W domu posmakowałam. Są słodsze w porównaniu z pomidorami zwyczajnymi
Mają nieco grubszą skórkę lecz w środku jest mniej pestek, a miąższ jest 
bardziej zbity.  
Wzbudzą zapewne ciekawość gości :) na niejednym przyjęciu.

Jogurt z mango i kurkumą

Soki, musy, szejki - zimową porą Potrzebujemy :
  • 1 duże mango
  • 340 g jogurtu greckiego light
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego

Mango myjemy, obieramy ze skórki. Miąższ razem z jogurtem, kurkumą i cukrem miksujemy blenderem. Podajemy przybrane miętą lub melisą.



Mini pizza z fetą , suszonymi pomidorami i oliwkami


Składniki na ciasto:
  • 300 g maki orkiszowej jasnej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyzki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  •  letnia woda
Pozostałe składniki:
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory w oleju
  • koncentrat pomidorowy3-4 łyżki
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól, pieprz

  Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozcieramy z cukrem i  letnią wodą w ilości 1/3 szklanki. Wlewamy do mąki i dodajemy olej oraz dodatkową 1/2 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Ma być jednolite i gładkie. Tak wyrobione ciasto formujemy 
w kule i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy na grubość 1-1.5 cm i wykrawamy np. dużą szklanką krążki, które trochę rozciągamy na boki, żeby nie były takie idealnie okrągłe. Formujemy brzegi. Krążki smarujemy koncentratem wymieszanym z oregano, posypujemy solą i pieprzem, i układamy po kawałku sera feta, po jednej pokrojonej oliwce,  jednym pokrojonym w paseczki suszonym pomidorku oraz czosnek. Układamy na posmarowaną olejem blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220C 
i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone pizze skrapiamy olejem rzepakowym 
i przybieramy listkami bazylii.





Wspomnienie jesieni...



Sałatka z selera naciowego z owocami

Składniki:
  • opakowanie selera naciowego
  • jabłko
  • 2 kiwi
  • 2 mandarynki
  • 4 połówki brzoskwiń w syropie
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 garści rodzynek
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

  Seler naciowy myjemy, obieramy jak rabarbar i kroimy w drobne kawałeczki. Mandarynki myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki. Umyte jabłko i kiwi, obieramy i kroimy w kostki. Pokrojone brzoskwinie, pozostałe owoce, orzechy i rodzynki mieszamy ze sobą. Dodajemy olej, sok z cytryny. Ponownie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Sałatka może chwilę poleżeć, aby składniki się "przegryzły". 







Delikatne pulpeciki z indyka z ryżem i mini marchewką


Na dzisiejszy obiad zrobiłam lekkie danie, idealne po wczorajszym tłustym czwartku :) Są to delikatne pulpeciki z indyka, z ryżem i gotowaną marchewką. Do ich przygotowania potrzebujemy:
  • około 800 g fileta z indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • mąka orkiszowa jasna 
  • 2 kostki bulionu bez glutaminianu
  • ryż
  • mini marchewka
Filet myjemy, oczyszczamy z błony, mielimy. Dodajemy jajka, bułkę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką mięso i formujemy kuleczki. Obtaczamy w mące orkiszowej i wkładamy do gotującego się bulionu. Bulion powinien przykrywać pulpety. Gotujemy około 25 minut. Pod koniec gotowania możemy lekko zagęścić bulion, 1/2 szklanki śmietanki wymieszanej z wodą i 2 łyżkami mąki. Doprawiamy. Podajemy z ryżem i gotowaną mini marchewką.

  A jednak dzisiaj wieczorem postanowiłam  pójść do klubu na cardio...i dobrze zrobiłam, bo od razu poczułam się lepiej, endorfinki zaczęły szaleć...przy okazji przez godzinkę spaliłam 490 kcal :) od razu mi lżej po dzisiejszym pączkowaniu :)

  Jeszcze dzisiaj mam luz żywieniowy (no może nie tak do końca ;) ), bo to przecież tłusty czwartek, ale od jutra zaczynam ponownie treningi, cardio i dietę...pisząc dieta mam na myśli zbilansowane i regularne odżywianie. Będę Wam oczywiście o tym pisać. Bmoże wybiorę sie w najbliższych kilku dniach na narty...tak pięknie się zrobiło :)

Pączki z lukrem i czekoladą


Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 42 g świeżych drożdży
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • max 10 dag masła
  • nadzienie w tym przypadku krem czekoladowy
Drożdże ucieramy z cukrem, odrobiną mleka i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę, dodajemy do mąki, łączymy z zaczynem, mlekiem i rumem. Dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Przykrywamy serwetką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 cm i wykrawamy krążki np.szklanką i nakładamy nadzienie np.czekoladę. Ja dodałam eko czekoladę do smarowania na bazie ciemnego kakao i cukru trzcinowego. Zawijamy brzegi do środka 
i formujemy kulki. Pozostawiamy je do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy pączki. Gotowe polewamy lukrem.
Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem.
 
                                                                         

Faworki z migdałami i miodem

 Potrzebujemy:
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki rumu
  • 50 ml śmietany 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko  
  • olej rzepakowy 
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z sodą i ze zmielonymi płatkami migdałów; dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko, żółtko, śmietanę oraz rum. Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 
Następnie dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 1 mm.
Wykrawamy paseczki o wymiarach około 3 cm na 8 cm. Na środku wycinamy dziurkę przez, którą przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy w garnku na głębokim oleju, na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiernej ilości tłuszczu. Polewamy płynnym miodem i posypujemy cukrem trzcinowym zmielonym na puder.

Kokosowe ciasteczka z orkiszu


  Tak jak to w większości moich wypieków bywa, do ciasteczek potrzebujemy mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Dzięki niej ciasteczka są kruche i chrupiące, i mają orzechowy posmak.

Składniki:
  • 450 g maki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250 g masła
  • 1 jajko  

Mąkę razem z sodą mieszamy w misce. Cukier z jajkiem i miękkim masłem ucieramy na jednolitą masę; łączymy z mąką i ręcznie wyrabiamy. 
Następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Do formowania ciasteczek, użyłam małego kieliszka.

 

Wspomnienie lata...Wenecja


Dzisiaj przeglądałam swoje archiwum ze zdjęciami...
Zrobiłam przy okazji kolaż kilku zdjęć z wycieczki do Wenecji. Takie małe wspomnienie lata :)


Orkiszowe Placuszki z bananem

Dzisiaj potrzebowałam zrobić chłopcom szybkie 
i sycące śniadanie. I tak powstały Orkiszowe Placuszki z bananem : są smaczne i delikatnie chrupiące :)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 banan
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 jajko

W miseczce rozgniatamy widelcem banana razem z maślanką, jajkiem i cukrem trzcinowym. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą.  Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor. Podajemy np. ze zmiksowanym bananem i wiórkami gorzkiej czekolady. 


Chleb orkiszowy I

 Składniki na ciasto chlebowe:
  • 500 gr mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 500 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 42 gr drożdży świeżych
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 2 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • po 2 łyżeczki oregano i cząbru

Drożdże rozcieramy z mlekiem i cukrem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, maślankę i wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy olej, mieszamy, i wsypujemy przyprawy, ponownie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość.
Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i przekładamy do dużej prostokątnej brytfanki lub dwóch mniejszych, do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temp. 200C przez około 60 minut. Aby skórka była chrupiąca, na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch chleba wodą, powtarzamy czynność 2-3 razy.
Wyjmujemy z blachy i studzimy na kratce kuchennej.


 
Rada: po wyjęciu chleba z formy, popukany palcem w spód, powinien wydać głuchy odgłos, i jeśli tak nie jest, wówczas musimy dopiec chleb przez jeszcze około 5 minut.

Wartości odżywcze, składniki mineralne i witaminy w mące orkiszowej i pszennej

   W celu porównania wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w używanych przeze mnie mąkach,  poniżej zestawiłam dane:

MĄKA Z ORKISZU JASNEGO TYP 630 JASNA  "Gdańskie Młyny"

Wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne 100 g produktu:
  • wartość energetyczna 342 kcal
  • białko 13.9 g
  • węglowodany 65.5 g w tym cukry 3.2 g
  • tłuszcz całkowity 1.7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.4 g
  • błonnik pokarmowy 4.7 g
  • sód 0.001 g
  • tiamina  B1 0.22 mg
  • fosfor 173.0 mg
  • żelazo 2.81 mg

MĄKA Z ORKISZU PEŁNOZIARNISTA "Gdańskie Młyny"

Wartości  odżywcze, witaminy i składniki mineralne 100 g produktu:
  • wartość energetyczna 335 kcal
  • białko 14.9 g
  • węglowodany 59.4 g w tym cukry 3.0 g
  • tłuszcz całkowity 2.1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.5 g
  • błonnik pokarmowy 9.2 g
  • sód 0.001 g
  • tiamina B1 0.34 mg
  • niacyna PP 2.60 mg
  • potas 337.00 mg
  • fosfor 326.00 mg
  • magnez 102.00 mg
  • żelazo 4.63 mg
  • cynk 2.58 mg
MĄKA PSZENNA TORTOWA

Wartości odżywcze 100 g produktu, witaminy i składniki mineralne:
  • wartość energetyczna 376 kcal
  • białko 9.95 g
  • węglowodany 78.7 g
  • tłuszcz 1.66 g
 Tylko tyle informacji jest na opakowaniu. Aby dowiedzieć się więcej musiałam zaglądnąć do innych źródeł.
  • błonnik pokarmowy 2.4 -2.7 g 
  • sód 2 mg
  • tiamina B1 0.42 mg
  • niacyna PP 3.2 mg
  • potas  340 mg
  • fosfor 97 mg
  • magnez 129 mg
  • żelazo 3.8 mg
  • cynk 3.49 mg

Śmietankowe muffinki z kurkumą i białą czekoladą

Do zrobienia tych słodkości potrzebujemy następujące składniki:
  • 500 gr mąki jasnej orkiszowej
  • 100 gr cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 tabliczki białej czekolady

Na początku mieszamy razem suche składniki, a następnie dodajemy pozostałe mokre. Mieszamy na jednolitą masę, nie za długo. Następnie wrzucamy pokruszoną drobno czekoladę i mieszamy łyzką. Ciasto wkładamy do foremek. Ja osobiście wolę te papierowe.
Pieczemy 20 minut w temp 200C. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przepis na około 12 sztuk.

A żeby muffinki nie wyschły układam je w dużym, zamykanym pojemniku.