Sernik z żurawiną
Składniki:
Żółtka z cukrem i nasionkami wanilii ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i ucieramy. Masę łączymy z serkami i skórką z pomarańczy oraz z mąką ziemniaczaną i kurkumą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy szczyptę sody. Pianę z białek delikatnie łączymy z masą serową, którą przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą bądź wyłożoną pergaminem. Wierzch sernika posypujemy żurawiną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 60 minut.
Jest delikatny i rozpływa się w ustach :)
- 500 g sera twarogowego zmielonego np.President
- 250 g serka mascarpone
- 120 g cukru trzcinowego drobnego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 kostki masła
- 4 jajka
- szczypta sody
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- garść suszonej żurawiny
Żółtka z cukrem i nasionkami wanilii ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i ucieramy. Masę łączymy z serkami i skórką z pomarańczy oraz z mąką ziemniaczaną i kurkumą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy szczyptę sody. Pianę z białek delikatnie łączymy z masą serową, którą przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą bądź wyłożoną pergaminem. Wierzch sernika posypujemy żurawiną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 60 minut.
Jest delikatny i rozpływa się w ustach :)
Mazurek na kruchym cieście z wiśniami, polewą czekoladową i płatkami migdałów
Składniki na ciasto:
Składniki pozostałe:
- 300 g maki orkiszowej jasnej
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 1 żółtko
Składniki pozostałe:
- 1/2 szklanki wody
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu
- około 70 g ciemnego kakao najlepiej DecoMorreno
- 6 łyżek rumu
- 120 g masła
- wiśnie z konfitury
- około 50 g płatków migdałowych
- Z mąki, cukru, masła i żółtka zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i układamy ciasto na blasze. Formujemy brzegi mazurka na wysokość około 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.
- Teraz przygotowujemy polewę. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy wodą. gotujemy, aż cukier się rozpuści i dodajemy ocet. Gotujemy pod przykryciem do momentu, kiedy lukier będzie spływać z łyżki w postaci "nitki" i dodajemy rum oraz kakao. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Cały czas uważamy, aby się nie przypaliła. Następnie do polewy dodajemy masło i ucieramy na gładką masę.
- Mazurka wypełniamy wiśniami i polewą, a następnie na wierzchu posypujemy prażonymi płatkami migdałów i pozostawiamy do ostudzenia.
- Wykorzystałam formę do tarty, której średnica środka to 27 cm.
Pizza wiejska z kiełbasą i suszonymi śliwkami
Składniki:
Ciasto na pizzę przygotowujemy wg podstawowego przepisu. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos i ser żółty. Pozostałe składniki: pokrojoną w plasterki kiełbasę, cebulę, w paseczki paprykę i śliwki. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 230-250C.
- ciasto na pizzę wg podstawowego przepisu
- sos do pizzy
- około 120 g kiełbasy swojskiej (tu z Kleparza)
- około 15 dag sera żółtego (w plasterkach lub startego)
- 2 małe cebule
- papryka czerwona
- papryczka chili
- 6-8 sztuk suszonych śliwek
- sól i pieprz
Ciasto na pizzę przygotowujemy wg podstawowego przepisu. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos i ser żółty. Pozostałe składniki: pokrojoną w plasterki kiełbasę, cebulę, w paseczki paprykę i śliwki. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 230-250C.
Cieciorka z bakłażanem
Składniki:
Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Podsmażamy delikatnie na patelni. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Papryczkę myjemy, wydrążamy pestki i drobno kroimy. Pietruszkę oddzielamy od łodyżek i drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i mieszamy. Do sosu wrzucamy cieciorkę, bakłażana,papryczkę i na końcu pietruszkę. Całość mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby.
- 1 bakłażan
- puszka cieciorki
- 1 papryczka chili
- około 4 łyżek oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Podsmażamy delikatnie na patelni. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Papryczkę myjemy, wydrążamy pestki i drobno kroimy. Pietruszkę oddzielamy od łodyżek i drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i mieszamy. Do sosu wrzucamy cieciorkę, bakłażana,papryczkę i na końcu pietruszkę. Całość mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby.
Babka kakaowa z polewą czekoladową
Składniki ciasta:
Jajka z cukrem trzcinowym i wanilią ucieramy na gładka masę. Mąkę orkiszową mieszamy razem z ziemniaczaną, kakaem i sodą. Wsypujemy do jajek, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli roztopione masło i mieszamy na jednolitą masę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 180C przez 1 godzinę. Babka po upieczeniu powinna być w środku sucha. Po upieczeniu studzimy i ozdabiamy polewą czekoladową
i wiórkami kokosowymi.
Składniki polewy:
Masło z cukrem rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy kakao i wodę, gotujemy do momentu, aż polewa zgęstnieje, ciągle mieszając.
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g maki ziemniaczanej
- 200 g cukru trzcinowego
- paczka cukru waniliowego
- lub nasionka z połówki laski wanilii
- 5 jajek
- kostka masła
- 2 duże łyżki kakao DecoMorreno
- 1 płaska łyżeczka sody
Jajka z cukrem trzcinowym i wanilią ucieramy na gładka masę. Mąkę orkiszową mieszamy razem z ziemniaczaną, kakaem i sodą. Wsypujemy do jajek, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli roztopione masło i mieszamy na jednolitą masę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 180C przez 1 godzinę. Babka po upieczeniu powinna być w środku sucha. Po upieczeniu studzimy i ozdabiamy polewą czekoladową
i wiórkami kokosowymi.
Składniki polewy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao DecoMorreno
- 1/2 szklanki wody
Masło z cukrem rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy kakao i wodę, gotujemy do momentu, aż polewa zgęstnieje, ciągle mieszając.
Pierogi po litewsku, z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu
Wiem, że lepienie pierogów zajmuje sporo czasu. Ale poszło mi to nawet sprawnie, ponieważ robiłam je duże, pomagając sobie specjalnymi foremkami do ich lepienia. Efekt mojej pracy poniżej na zdjęciach :)
Składniki na ciasto:
- 550 g maki orkiszowej jasnej
- 3 jajka
- około 5/6 szklanki wody
- sól
Na stolnicę przesiewamy mąkę, którą mieszamy ze szczyptą, dwiema soli. Na środku robimy dołek i wbijamy jajka. Następnie zagarniamy ciasto nożem. Zagniatamy dodając stopniowo wodę. Ciasto powinno być luźne. Gdyby było za luźne dodajemy mąkę, gdy za twarde-wodę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki np. za pomocą szklanki lub innych przyrządów do robienia pierogów. W razie potrzeby podsypujemy mąką. W zależności od wielkości krążków umieszczamy na środku odpowiednią ilość farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Nadzienie nie może dostać się pomiędzy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy polane roztopionym masłem.
Składniki na farsz:
- 150 g kaszy gryczanej
- 200 g sera twarogowego
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Objętościowo dodajemy tyle samo wody co jest kaszy. Ugotowaną miksujemy razem z serem za pomocą blendera. Dodajemy żółtko i masło. Ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie
Święta coraz bliżej dlatego też upiekłam mazurka z pomarańczami :) jest słodki jak na mazurka przystało, kolorowy i pachnący...a jego aromat rozchodzi się po całym domu. Wsadziłam go na noc do lodówki. Schłodzony smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na ciasto:
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Brzegi kleimy na wysokości około 2 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki nadzienia:
Polewa:
Składniki na ciasto:
- 250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego drobnego
- 100 g miękkiego masła
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Brzegi kleimy na wysokości około 2 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki nadzienia:
- 3 pomarańcze
- około 50 g płatków migdałowych
- cukier trzcinowy około 14 łyżek
- Pomarańcze zalewamy wodą i gotujemy od momentu wrzenia przez 10 minut. Wyjmujemy i po ostygnięciu obieramy ze skórki.
- Skórkę drobno siekamy, smażymy z sześcioma łyżkami cukru i łyżką wody do momentu, aż cukier się rozpuści i zeszkli.
- Pomarańcze kroimy w kawałki i smażymy z pozostałym cukrem do momentu , aż syrop zacznie gęstnieć i zredukuje swoją objętość. Dodajemy połowę skórek z pomarańczy i mieszamy. Pozostałą skórkę pomarańczową wykorzystamy do ozdabiania mazurka.
- Płatki migdałów podsuszamy w piekarniku do zrumienienia.
- Na ciasto nakłady pomarańcze w syropie. Posypujemy płatkami migdałów. Ozdabiamy wg uznania skórką z pomarańczy, pomarańczami czy polewą czekoladową.
Polewa:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
Placek z kaszy orkiszowej
Składniki:
Drożdże mieszamy z niewielką ilością mleka. Kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na gęsto do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Jajka ucieramy z cukrem i nasionkami wanilii. Ugotowaną kaszę ucieramy bądź miksujemy blenderem, dodajemy utarte jajka, zaczyn drożdżowy, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek. Ja użyłam dwóch, o wymiarach 24 na 20 cm. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temp. 200C. Osobiście piekę ciasto wieczorem , aby przez noc wystygło i rano było idealne do zjedzenia :)
- 500 g drobnej kaszy orkiszowej
- 4 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 litr mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 laski wanilii
Drożdże mieszamy z niewielką ilością mleka. Kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na gęsto do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Jajka ucieramy z cukrem i nasionkami wanilii. Ugotowaną kaszę ucieramy bądź miksujemy blenderem, dodajemy utarte jajka, zaczyn drożdżowy, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek. Ja użyłam dwóch, o wymiarach 24 na 20 cm. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temp. 200C. Osobiście piekę ciasto wieczorem , aby przez noc wystygło i rano było idealne do zjedzenia :)
Sałatka z wędzonego kurczaka z mango i orzeszkami nerkowca
Składniki:
- 500 g wędzonego kurczaka
- 300 g ciemnych winogron
- 1 dojrzałe mango
- około 100 g orzeszków nerkowca
- 2 łyżki majonezu Kieleckiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka z soku z cytryny
Makaron jasny z bakłażanem, pomidorami i papryczką chili
Składniki:
Bakłażany myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w drobną kosteczkę. Solimy i czekamy, aż warzywo puści sok. Następnie papierowym ręcznikiem osuszamy bakłażana. Z papryczek usuwamy nasionka i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy bakłażana. Podsmażamy. dodajemy pomidory i chili oraz sól, pieprz, suszoną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu.
Podajemy z ugotowanym makaronem orkiszowym i świeżą bazylią. Możemy polać oliwą z oliwek.
- makaron orkiszowy jasny wg przepisu na 6 osób
- 2 bakłażany
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Bakłażany myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w drobną kosteczkę. Solimy i czekamy, aż warzywo puści sok. Następnie papierowym ręcznikiem osuszamy bakłażana. Z papryczek usuwamy nasionka i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy bakłażana. Podsmażamy. dodajemy pomidory i chili oraz sól, pieprz, suszoną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu.
Podajemy z ugotowanym makaronem orkiszowym i świeżą bazylią. Możemy polać oliwą z oliwek.
Makaron orkiszowy jasny 6 jajeczny
W końcu znalazłam czas na zrobienie domowego makaronu. Ilość przeznaczona dla 6-8 osób, bo wszystko zależy od tego ile kto zjada ;) Część makaronu można przetrzymywać w słoiku do kolejnego dania, ale najpierw należy go całkowicie wysuszyć.
Makaron wyszedł delikatny i bardzo smaczny. Polecam :)
Składniki:
- około 675 g mąki orkiszowej jasnej
- 6 jajek
- sól
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Pośrodku robimy dołek i wbijamy jajka, zarabiamy nożem i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Następnie dzielimy ciasto na około 6 części i każdy cieniutko rozwałkowujemy, podsypując mąką. Rozwałkowane płaty układamy na ściereczkach. Kiedy się podsuszą kroimy płaty w paski o szerokości około 8 cm, następnie składamy jeden na drugi, podsypując każdy płat mąką, i kroimy paseczki o szerokości około 1 cm. Pokrojony makaron rozrzucamy na ściereczce i ponownie podsuszamy. nie może się sklejać. Zagotowujemy wodę, którą dobrze solimy. Do wrzącej wody wrzucamy porcjami makaron. Kiedy wypłynie na wierzch, gotujemy około 4 minut.
Odcedzamy i podajemy z dowolnymi sosami.
Markizy migdałowe z czekoladą
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g mąki jaglanej
- 150 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka sody
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 150 g masła
Mąki przesiewamy, mieszamy z sodą i zmielonymi migdałami. Jajka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i wykrawamy szklanką ciastka o średnicy 6 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.
Składniki na masę:
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 6 łyżek wody
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pozostałe składniki i ciągle mieszamy, do połączenia składników.
Masę nakładamy na płaską część ciastek i łączymy płaską stroną z drugim ciastkiem. Możemy pomiędzy masę włożyć płatki migdałów. Wierzch ciastek posypujemy kakaem.
Około 56 sztuk pojedynczych ciastek.
Szarlotka popularna
Składniki na ciasto:
Składniki nadzienia:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki sody
- 100 g cukru trzcinowego
- paczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 150 g masła
Składniki nadzienia:
- około 1 kg jabłek
- około 300 g cukru trzcinowego
- Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą. Masło siekamy nożem razem z mąką. Jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym miksujemy, dodajemy do mąki i posiekanego drobno masła. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z 2/3 ilości ciasta rozwałkowujemy placek i wykładamy nim foremkę.
- Użyłam okrągłej foremki o średnicy 24 cm.
- Spód zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200C.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy drobno albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy, aż będą miękkie. Nakładamy na podpieczone ciasto.
- Z pozostałej części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy na wierzchu w formie kratki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 30 minut.
Szarlotka najlepsza na drugi dzień po upieczeniu :)
Racuchy z mango
Rano, jak co dzień zastanawiam się co ciekawego mogę zrobić dzieciom na śniadanie, co nie zajmie zbyt wiele czasu, a jednocześnie będzie zdrowe i smaczne. Stwierdziłam, że przecież zamiast jabłek do racuszków mogę dodań mango, które akurat spoglądało na mnie spomiędzy innych owoców; może to być całkiem dobry pomysł. Jak pomyślałam tak zrobiłam :) okazało się to być strzałem w dziesiątkę..polecam i życzę smacznego :)
Składniki:
Mango obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko wybijamy ze skorupki, roztrzepujemy widelcem razem z kefirem. Dodajemy starte mango i mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Złocisty kolor zawdzięczają smażeniu na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Ilość około 10 sztuk.
Składniki:
- 150 g mąki jasnej orkiszowej
- 100 ml kefiru
- 1 jajko
- 1 mango
Mango obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko wybijamy ze skorupki, roztrzepujemy widelcem razem z kefirem. Dodajemy starte mango i mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Złocisty kolor zawdzięczają smażeniu na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Ilość około 10 sztuk.
Pełnoziarniste ciasteczka z cytryną
Składniki:
Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą. Jajka miksujemy ze 150 g cukru, z sokiem i ze skórką z cytryny , a następnie dodajemy masło. Ucieramy na jednolitą masę, którą łączymy z mąką. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy pozostałe 50 g cukru i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez 15 minut.
- 550 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g drobnego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 150 g masła
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą. Jajka miksujemy ze 150 g cukru, z sokiem i ze skórką z cytryny , a następnie dodajemy masło. Ucieramy na jednolitą masę, którą łączymy z mąką. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy pozostałe 50 g cukru i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez 15 minut.
Sałatka ze świeżego szpinaku z wędzonym łososiem
Oto moja kolejna propozycja na zdrową i szybką przekąskę :)
Składniki:
Liście świeżego, młodego szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wędzonego łososia dzielimy na części. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Po Z oleju, soku cytryny i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Smacznego :)
Składniki:
- 100 g liści świeżego, młodego szpinaku
- 100 g zielonego ogórka
- 100 g wędzonego na gorąco łososia (może być z pieprzem)
- około 1 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Liście świeżego, młodego szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wędzonego łososia dzielimy na części. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Po Z oleju, soku cytryny i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Smacznego :)
Cieciorka z zieloną pietruszką
Oto bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, z niewielką ilością składników, jednocześnie pożywna i zdrowa :)
Do miseczki wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z solą i pieprzem. Cieciorkę odcedzamy z zalewy i łączymy z olejem i czosnkiem. Natkę pietruszki myjemy, oddzielamy listki od łodyżek i drobno siekamy. Dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy w razie potrzeby.
Subskrybuj:
Posty (Atom)