Truskawkowe ptasie mleczko

Z okazji jutrzejszego Dnia Dziecka przygotowałam delikatne ptasie mleczko na bazie własnoręcznie robionej galaretki truskawkowej :)

Składniki:
  • 1 kg truskawek świeżych
  • 6 łyżek cukru trzcinowego drobnego
  • 250 ml wody
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka niesłodzonego, skondensowanego mleka
  • 2 garści migdałów

  1. Żelatynę zalewamy wrzącą wodą i dokładnie rozpuszczamy z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy.   
  2. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.   
  3. 500 g posypujemy 2 łyżkami cukru. Miksujemy i  łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną. Następnie wolną stróżką wlewamy mleko skondensowane jednocześnie miksując.  
  4. Szklaną salaterkę oziębiamy w zamrażalniku. Pozostałe truskawki kroimy w krążki i posypujemy zmielonymi migdałami. Salaterkę wyjmujemy i na jej dnie układamy płasko truskawki. Delikatnie zalewamy masą truskawkową i pozostawiamy w lodówce do stężenia.








Warzywa

       Sałata

                    Kalafior

                    Bób

                       Papryka 

   Pomidorki
 Ogórki

                    Pietruszka naciowa

                     Ziemniaki

   Groszek cukrowy

   Kukurydza

Kwiaty

                       Łubin

Nasturcje

                              Czosnek ozdobny





                            Rzepak

                                      Irysy
             


Owoce na działce

Dzisiaj pokażę Wam kilka zdjęć z działki.
Pojawiły się owoce m.ni. agrestu, jabłek, brzoskwini i  borówek.






Sezamki na miodzie naturalnym

Ostatnio oglądałam program kulinarny i pomyślałam,  że takie sezamki to świetny pomysł na zdrową, dającą dużo energii przekąskę. A przy tym szybka i łatwa w przygotowaniu.

Skladniki:

1 szklanka miodu naturalnego
10 łyżek sezamu łuskanego
10 łyżek łuskanych nasion słonecznika
Garść żurawiny suszonej
Garść rodzynek
2 garści orzechów laskowych
4 łyżki wiórków kokosowych

Słonecznik i sezam lekko prażymy na patelni. Orzechy mielimy tak, aby pozostały większe kawałki. Miód podgrzewamy w rondelku, aby skrystalizował i łączymy go z pozostałymi składnikami.  Na papier do pieczenia układamy łyżką dowolnie duże i kształtne sezamki. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Gruszki z cynamonem i migdałami na kruchym cieście

Składniki ciasta:

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mąki orkiszowej jasnej
2 żółtka
2 łyżki jogurtu greckiego light
1/3 kostki masła

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy formę do tarty, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 ºC.

Skladniki pozostałe:

5 gruszek
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego
Skórka otarta z 1 pomarańczy
75 g płatków migdałowych
Garść żurawiny
2 białka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki kurkumy

Gruszki obieramy i kroimy w czastki. Łączymy cynamon, zmielone płatki migdałów,  skórkę z pomarańczy i cukier. Dodajemy gruszki i żurawinę, całość mieszamy i  kładziemy na podpieczony spód.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą sody. Nastepnie delikatnie mieszamy z cukrem i kurkumą. Białkiem pokrywamy owoce.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 ºC. 

Andruty z masą czekoladową i orzechami

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka
  • 4 kopiaste łyżki kakao DecoMorreno
  • 3 garści obranych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie andrutów
Masło z cukrem rozpuszczamy w rondelku. Kiedy zacznie gęstnieć wlewamy mleko. Zagotowujemy i dodajemy kakao. Gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodajemy zmielone orzechy i przekładamy masą wafle. Gotowe wafle przyciskamy od góry deską i czymś ciężkim do całkowitego  ostygnięcia.


Sernik na kruchym, pełnoziarnistym spodzie

Składniki spodu:

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 żółtko
1/2 kostki miękkiego masła
4 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki jogurtu greckiego light
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy formę do tarty o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 20 minut.

Składniki masy:

250 g sera twarogowego zmielonego
2 jajka plus białko z jajka ze spodu
6 łyżek cukru trzcinowego
Skórka otarta z 1 cytryny
Cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy trzepaczką na sztywno. Żółtka z cukrem trzcinowym i waniliowym w miarę możliwości ubijamy na puszystą masę i łączymy z serem. Mieszamy dokładnie, dodajemy skórkę otartą z cytryny i ubite białka. Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 25 minut.
Ciasto jest delikatnie słodkie. 


Sałatka z jajkiem i stokrotkami

Mieszankę różnych sałat np. roszponkę, rukolę, dębową myjemy i układamy na półmisku. Dodajemy kilka świeżych i umytych stokrotek i jajka ugotowane na twardo. Oliwę, musztardę i ocet winny lub sok z cytryny mieszamy z pieprzem i solą, i polewamy nim sałatę.  

Kwiatożercy 2013

Łosoś z grilla

250 g świeżego filetu z łososia solimy, posypujemy świeżo zielonym pieprzem i pół łyżeczką kurkumy. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy odrobiną oleju lub dodajemy łyżeczkę masła. Filet zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ms grillu.

Faszerowany pstrąg

Wystarczy pęczek koperku lub zielonej pietruszki drobno posiekać,  dodać sól i kilka ząbków czosnku drobno pokrojonych.  Wyfiletowane  2 pstrągi solimy i uzupełniamy farszem, dodajemy łyżeczkę masła i pieczemy na grillu. Smarujemy pstrągi od czasu do czasu oliwą. 

Grill i sałatka ziemniaczano-ziołowa

Niestety dopiero teraz mogę Wam zdać relację z mojego grillowania gdyż na działce posiadam mały zasięg.  Zrobilam dzisiaj grilowane filety z łososia, pstrąga nadziewanego koperkiem i pietruszką, sałatkę ziemniaczano ziołową i sałatkę z jajkiem i stokrotkami :) poniżej podaje przepisy i załączam zdjęcia.

SAŁATKA ZIEMNIACZANO-ZIOŁOWA

Składniki:

Około 1, 5 kg ziemniaków
4  duże pomidory lub pomidorki koktajlowe
Pęczek chudego szczypiorku
Pęczek koperku
Pęczek natki pietruszki
Pęczek rzodkiewek
2 łyżeczki lubczyku ogrodowego (może być suszony)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 majonezu Kieleckiego
Sól
Pieprz mielony
Papryka słodka mielona
Ocet winny

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane studzimy i obieramy. Następnie kroimy w talarki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w pół krążki. Koperek, pietruszkę i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w cząstki. Składniki łączymy. Dodajemy lubczyk. Z jogurtu, majonezu i octu robimy sos,  który doprawiamy solą,  pieprzem i papryką. Polewamy sosem pozostałe składniki. Podajemy np. z  pieczoną rybą.

Zielnik Kuchenny 2013