Śmietankowe ciasteczka bez jajek

Składniki :
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g masła
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • 200 g cukru trzcinowego gruboziarnistego
  • 15 g cukru waniliowego


Mąki przesiewamy do miski i dodajemy miękkie masło, które szatkujemy drobno nożem. Następnie wsypujemy cukier trzcinowy i waniliowy. Dodajemy śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy w lodówce na pól godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy  ciasto na grubość około 4 mm i wykrawamy małe krążki o średnicy 4-5 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.  200 ºC przez 20 minut. 



Zbiory :)

Dzisiaj przywiozłam z działki trochę warzyw i owoców oraz zioła. Zioła już się suszą, z owoców będą desery albo zjemy je na śniadanie np z jogurtem i musli, a co zrobię z cukiniami?  Jeszcze nie wiem. Ale na pewno coś wymyślę :)
P.s. będzie kukurydza; są już kolby :))))

Galaretka z jeżyn


Składniki:
  • około 500 ml  jeżyn
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml wody
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 6 dużych łyżek cukru trzcinowego

Do gorącej wody dodajemy cukier i żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Pozostawiamy do ostygnięcia. Owoce jeżyn myjemy i miksujemy. Aby pozbyć się pestek możemy zmiksowane owoce przetrzeć przez drobne sitko. Następnie do owoców dodajemy sok z cytryny i wlewamy wodę z żelatyną. Mieszamy i przelewamy do pucharków. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Podajemy np. z bitą śmietaną.





Jeżyny 2013

Zupa dyniowa z cieciorką na ostro

Składniki:

  • 1/2 około 5 kilogramowej dyni
  • 1.5 litra wywaru warzywnego
  • 1 puszka cieciorki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka  mielone, ostrej papryki
  • sól, pieprz
Dynię myjemy i obieramy ze skórki, następnie wydrążamy środek i kroimy w duże kostki.
Przygotowujemy wywar warzywny, chyba, że chcemy oszczędzić na czasie, tak jak ja to zrobiłam, rozpuszczamy w gotującej się wodzie kostki bulionowe. Używam tych ekologicznych, bez glutaminianu. Do wywaru wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cieciorkę i miksujemy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na jednolity krem. Dodajemy paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie zagotowujemy. Podajemy z grzankami, startym parmezanem i keksem śmietany.



Akcja Zupa Krem

Szybka tarta z jabłkami i płatkami migdałów


Składniki:
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 kostki masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • dodatkowo jabłka i mała paczka płatków migdałowych

  Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z sodą. Dodajemy miękkie masło, drobno szatkujemy nożem. Jajko razem z cukrem i wanilią ubijamy do białości za pomocą trzepaczki. Cukier nie musi być do końca rozpuszczony. Następnie łączymy z mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę np. do tarty. ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku  do temperatury 180C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika i wykładamy na ciasto jabłka. Ja miałam swojej roboty, prażone w słoiku (1litr). Wierzch jabłek posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Smacznego! 

p.s.
Ciasto wyszło super :))))






Wakacje nad morzem cz.1

Witajcie :) dzisiejszy wpis będzie dotyczył mojego ostatniego wyjazdu na wczasy. Tydzień w Rewalu nad naszym morzem poprzedził jednodniowy pobyt w Szczecinie. Odbywały się wówczas dni The Tall Ships Races 2013 oraz przygotowywania do Eska Music Awards. Pomimo bardzo wysokiej temperatury ludzi nie brakowało.Wzdłuż Wałów Chrobrego ustawione po jednej stronie przepiękne statki i stateczki, po drugiej dla dzieci i nie tylko, wesołe miasteczko. Było co oglądać :)