Tarta ze swieżymi figami, serkiem ricotta i brie oraz prażonymi orzechami włoskimi w miodzie

Świeże figi, ser ricotta i brie, orzechy i miód to genialne połączenie smaków. Polecam :)

Składniki ciasta:
  • 200 g maki orkiszowej jasnej
  • 1 żółtko
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 kostki masła

Pozostałe składniki:
  • ser ricotta 250 g
  • 150 g sera brie
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 100-150 g orzechów włoskich łuskanych
  • około 10 sztuk fig świeżych
  • kilka łyżek płynnego miodu

Składniki na ciasto łączymy i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. 
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie formę do tarty. Ciasto wykładamy papierem i np. grochem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez około 15 minut.

Na czysty pergamin wykładamy orzechy i polewamy je miodem. Wstawiamy do piekarnika i prażymy w temp.180C przez około 15 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż przestygną.

Ser brie kroimy w niewielkie kawałki, mieszamy razem z serem ricotta, przyprawiamy solą i pieprzem.

Umyte i osuszone figi kroimy w ćwiartki. 

Na podpieczone ciasto kładziemy warstwę serów, następnie układamy ćwiartki fig (miąższem do góry), a pomiędzy owoce prażone orzechy. Całość zapiekamy w temp. 200C przez około 35 minut.
Tartę podajemy ciepłą. Można polać ją dodatkowo miodem.





Tarta ze smażonym mango, serkiem mascarpone i kokosem "I"

Urodziny moich chłopców świętujemy przez kilka dni, w dniach ich urodzin (różnica dwóch dni w kalendarzu) i w dni kiedy przychodzą goście. Z tej okazji staram się zrobić coś dobrego, żeby każdemu smakowało, nawet dzieciom :) Poniżej podaję przepis na tartę ze smażonym mango, serkiem mascarpone i kokosem, natomiast w innym poście znajdziecie przepis na tartę ze świeżymi figami, z serkiem ricotta i brie oraz orzechami włoskimi prażonymi w miodzie.

Składniki ciasta:
  • 200 g maki jasnej orkiszowej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g masła

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny do schłodzenia.

Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie formę do tarty. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. groch, fasolę aby ciasto upiekło się płasko. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 20 minut. Zdejmujemy papier i  pieczemy jeszcze przez 10 minut.

  
Składniki na masę serową:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy z cukrem i serkiem.

Pozostałe składniki:
  • 2 sztuki mango
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • wiórki kokosowe

Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki, kroimy w niewielkie kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy nasionka wanilii i cukier. Smażymy w rondelku przez około 8 minut, do miękkości. Pozostawiamy do ostudzenia.

Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie mango i masę serową. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce.