Świąteczne gwiazdki pomarańczowo-orzechowe



WSZYSTKIM TYM KTÓRZY ODWIEDZAJĄ MOJEGO BLOGA I ICH NAJBLIŻSZYM ŻYCZĘ WESOŁYCH I ZDROWYCH ORAZ SMACZNYCH ŚWIĄT :)



Składniki: 

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250-300 g obranych orzechów włoskich  
  • skórka starta z jednej pomarańczy
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sodę i zmielone orzechy. Masło razem z mąką siekamy nożem. Następnie dodajemy utarte żółtka z cukrem.Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę a pod koniec dodajemy startą skórkę z  pomarańczy. Zawijamy ciasto w folię i pozostawiamy na pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół cm i więcej i wykrawamy ciasteczka w formie gwiazdek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C na złoty kolor.






ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI z mąki pełnoziarnistej

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 opakowania (80g) przyprawy korzennej do pierników 
  • 250 g masła
  • 4-6 łyżek miodu naturalnego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z sodą oraz przyprawą korzenną. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z miodem i dodajemy do mąki. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto zawijamy w folię i pozostawiamy na noc w lodówce.
Na drugi dzień odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez max 10 minut. Przechowujemy w pojemniku, słoiku lub puszce.







Wigilijny Piernik 2013Kawa... i co i dalej?