Tarta czekoladowa z wiśniami

Składniki na ciasto:


  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2/3 kostki masła
  • 2 żółtka
Z podanych powyżej składników zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy równomiernie formę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200C.

Składniki na masę:
  • 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 4 żółtka
  • około 250 g wiśni z konfitury (mrożone, z konfitury, świeże, suszone)
Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w miseczce w  kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy śmietankę ciągle mieszając. Zdejmujemy z pary wodnej i dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę i delikatnie mieszamy z wiśniami. Masę przelewamy na podpieczony kruchy spód i zapiekamy jeszcze przez około 25 minut. 
Podajemy schłodzone.




Tarta śmietankowo-pomarańczowa

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g maki orkiszowej jasnej
  • 2-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 2/3 kostki masła
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i drobno szatkujemy. Następnie zagniatamy ciasto z żółtkami i cukrem. Wykładamy na formę do tarty i zapiekamy przez 15 minut w nagrznym piekarniku w temperaturze 200C.

Składniki masy:
  • 350 ml śmietanki 36%
  • 4 żółtka
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka z 1 pomarańczy

Śmietankę mieszamy z żółtkami, sokiem z jednej pomarańczy i startą skórką z pomarańczy oraz zmielonym na puder cukrem trzcinowym. Masę wlewamy na podpieczony kruchy spód, na wierzch układamy pokrojone i obrane plastry pomarańczy. Tartę zapiekamy jeszcze przez około 25 minut do momentu, aż masa się zetnie.
Tartę podajemy ciepłą.



Laksa z makaronem ryżowym i grilowanym kurczakiem na miodzie

Danie wg Jamie'go lekko zmodyfikowane, ale i tak pyszne :) nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie smaki.

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka  (tu Vegeta Natur)
  • kilka łyżek płynnego, naturalnego miodu 
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na cztery kawałki; obtaczamy w przyprawie, rozbijamy na płasko i smażymy bez tłuszczu. Pod koniec smażenia polewamy piersi miodem i smażymy do czasu, kiedy miód się nie skameralizuje.
  •  litr bulionu
  •  około 1/3 średniej dyni (można kupić mrożoną np.Hortex)
Wszystkie poniższe składniki  miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do gotującego się bulionu z dynią.
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 cebulki dymki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 1-2 czerwone papryki chili
  • kilka liści
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka kurkumy 
Ponadto: 

  •  puszka mleczka kokosowego
  • paczka makaronu ryżowego wstążki


Do gotujących się składników wlewamy puszkę mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym. Pod koniec gotowania dodajemy paczkę makaronu ryżowego wstążki i odstawiamy. Podajemy posypane świeżą kolendrą i papryczką, do tego dodajemy kurczaka.








Melon z prażonymi płatkami migdałów i świeżą kolendrą

Składniki:

  • pół melona (dowolny rodzaj)
  • garść listków świeżej kolendry
  • garść płatków migdałowych
Połówkę melona obieramy ze skórki, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Płatki prażymy na patelni na złoty kolor. Kawałki melona posypujemy migdałami i świeżą kolendrą. Ot i cała filozofia ;)