Chruścik Lany


Jeśli brak ci czasu, a chcesz się cieszyć w Tłusty Czwartek  swoimi wypiekami przepis na Lany Chruścik jest właśnie dla Ciebie :)

Składniki:

  • 5 kopiastych łyżek mąki orkiszowej jasnej, 
  • 2 całe jajka,
  • pół laski wanilii, 
  • mleko, 
  • tłuszcz do smażenia 
  • cukier puder do posypania.
Z mąki, jaj i takiej ilości mleka wyrabiamy ciasto, aby było gęściejsze niż ciasto na naleśniki; dodajemy wanilię. 
W rondelku podgrzewamy tłuszcz na którym będziemy smażyć chrust. Na dostatecznie gorący tłuszcz wlewamy ciasto przez lejek, poruszając nim spiralnie, aby utworzyły się "gniazdka". Gdy się zrumienią przewracamy na drugą stronę. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. 

                                                                Smacznego 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza