Składniki na ciasto:
- 300 g maki orkiszowej jasnej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyzki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- letnia woda
- czarne oliwki
- suszone pomidory w oleju
- koncentrat pomidorowy3-4 łyżki
- łyżeczka oregano
- 1/2 opakowania sera feta
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz
Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą w ilości 1/3 szklanki. Wlewamy do mąki i dodajemy olej oraz dodatkową 1/2 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Ma być jednolite i gładkie. Tak wyrobione ciasto formujemy
w kule i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy na grubość 1-1.5 cm i wykrawamy np. dużą szklanką krążki, które trochę rozciągamy na boki, żeby nie były takie idealnie okrągłe. Formujemy brzegi. Krążki smarujemy koncentratem wymieszanym z oregano, posypujemy solą i pieprzem, i układamy po kawałku sera feta, po jednej pokrojonej oliwce, jednym pokrojonym w paseczki suszonym pomidorku oraz czosnek. Układamy na posmarowaną olejem blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220C
i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone pizze skrapiamy olejem rzepakowym
i przybieramy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz