Mini pizza z fetą , suszonymi pomidorami i oliwkami


Składniki na ciasto:
  • 300 g maki orkiszowej jasnej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyzki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  •  letnia woda
Pozostałe składniki:
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory w oleju
  • koncentrat pomidorowy3-4 łyżki
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól, pieprz

  Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozcieramy z cukrem i  letnią wodą w ilości 1/3 szklanki. Wlewamy do mąki i dodajemy olej oraz dodatkową 1/2 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Ma być jednolite i gładkie. Tak wyrobione ciasto formujemy 
w kule i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy na grubość 1-1.5 cm i wykrawamy np. dużą szklanką krążki, które trochę rozciągamy na boki, żeby nie były takie idealnie okrągłe. Formujemy brzegi. Krążki smarujemy koncentratem wymieszanym z oregano, posypujemy solą i pieprzem, i układamy po kawałku sera feta, po jednej pokrojonej oliwce,  jednym pokrojonym w paseczki suszonym pomidorku oraz czosnek. Układamy na posmarowaną olejem blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220C 
i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone pizze skrapiamy olejem rzepakowym 
i przybieramy listkami bazylii.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza