Ciasteczka cytrynowe na amoniaku

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • mleko
  • sok i skórka otarta z 1 cytrryny
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej amoniak, mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku. Do mąki wlewamy utarte jajka z cukrem, nastepnie roztopione masło. Dokładnie mieszamy. W razie konieczności dodajemy tyle mleka, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką okragłe ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez około 15 minut (na złoty kolor).
Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku.


3 komentarze: