- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 plasterki dowolnego żółtego sera
- 4 plasterki szynki długo-dojrzewającej
- sól
- pieprz
Piersi z kurczaka myjemy. Rozcinamy wzdłuż do 2/3 długości i rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem z obydwu stron. Układamy po jednym plasterku szynki i sera, składamy i zwijamy. Łączymy wykałaczkami. Piersi podsmażamy na patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy odrobina wody,
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i dusimy przez 45 min w 200C. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie.
Jako dodatek do roladek przygotowałam
brązowy ryż z pomidorami.
Składniki:
- 2 woreczki brązowego ryżu
- 1 czerwona cebula
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- kostka bulionowa bez glutaminianu
- pęczek zielonej pietruszki
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy stale mieszając przez 2-3 minuty. Wsypujemy ryż. Zalewamy wodą i rozpuszczamy kostkę bulionową. Ryż gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu przez około 40 minut, w razie potrzeby dolewając wody. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Pomidory i pietruszkę dodajemy do ryżu na około 10 minut przed końcem duszenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
a jaka firma ma takie kostki bez glutaminianu;>
OdpowiedzUsuń