Poniżej podaję przepis na szybkie placki zwane blinami. Bliny są bardzo rozpowszechnione w kuchni rosyjskiej, a podawane były na zakończenie zimy w tzw. okresie Maślenicy.
Okrągły blin był uważany za symbol wiosennego słońca.
Aby moje bliny miały więcej składników odżywczych użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Ciasto na bliny powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4 jajka
- 80-100 g masła
- 300 ml kefiru lub zsiadłego mleka
- sól
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wsypujemy mąkę, sól (pół łyżeczki) dodajemy żółtka, roztopione masło oraz kefir. Dokładnie mieszamy, a następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy dowolnie z miodem, dżemem lub śmietaną.
idealne na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)
Dziękuję za zaproszenie, odwiedzę :)
Usuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam zrobić :)
Usuń