Bliny "szybkie" z mąki pełnoziarnistej

Poniżej podaję przepis na szybkie placki zwane blinami. Bliny są bardzo rozpowszechnione w kuchni rosyjskiej, a podawane były na zakończenie zimy w tzw. okresie Maślenicy. 
Okrągły blin był uważany za symbol wiosennego słońca.
 Aby moje bliny miały  więcej składników odżywczych użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. 
Ciasto na bliny powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • 80-100 g masła
  • 300 ml kefiru lub zsiadłego mleka
  • sól
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wsypujemy mąkę, sól (pół łyżeczki) dodajemy żółtka, roztopione masło oraz kefir. Dokładnie mieszamy, a następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy dowolnie z miodem, dżemem lub śmietaną.





4 komentarze: