Orkisz

Orkisz jest to odmiana pszenicy zwyczajnej. Orkiszem nazywa się również  jęczmień dwurzędowy. Orkisz był spożywany już w starożytności.Dzisiaj uprawiany w gospodarstwach ekologicznych na niewielka skalę.

Jak orkisz wpływa na nasz organizm?

 Dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, wzmacnia go, oczyszcza.
  • ziarna orkiszu przyspieszają przemianę materii ponieważ są bogate w błonnik pokarmowy
  • zapewnia długie uczucie sytości
  • zwiększa odporność organizmu
  • obniża cholesterol
  • zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę
  • usuwa toksyny
  • zapobiega kamicy żółciowej
  • pomaga przy zmęczeniu, zwiększa witalność i siły
  • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego
  • pomaga przy chorobach układu krążenia i serca
  • zmniejsza podatność na infekcje
  • poprawia nastrój
  • zapobiega biegunkom
  • spowalnia procesy starzenia
Orkisz zawiera witaminę A,E i D, cynk, miedź, selen, duże ilości  błonnika ,56 % skrobi, 11,6 % białka, 2,7 % tłuszczu i 2 % składników mineralnych.
Posiada lepiej przyswajalny gluten niż ten w pszenicy zwyczajnej

Spożywa się go w postaci ziarna, kaszy, maki,pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy, syropu.
Przyrządza się z niego chleb, kluski, naleśniki, pizze, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza