Składniki ciasta:
- 200 g maki jasnej orkiszowej
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g masła
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny do schłodzenia.
Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie formę do tarty. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. groch, fasolę aby ciasto upiekło się płasko. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 20 minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Składniki na masę serową:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
Pozostałe składniki:
- 2 sztuki mango
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 laski wanilii
- wiórki kokosowe
Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki, kroimy w niewielkie kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy nasionka wanilii i cukier. Smażymy w rondelku przez około 8 minut, do miękkości. Pozostawiamy do ostudzenia.
Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie mango i masę serową. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce.
takiej tarty jeszcze nie jadłam:) pycha:)
OdpowiedzUsuń