Czekoladowa tarta ze smażonymi bananami, kremówką i wiórkami kokosowymi

Składniki:


  • 200 g maki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki kakao DecoMorreno
  • 2/3 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • wiórki kokosowe
  • 3 duże banany 
  • 1/2 laski wanilii
  • opakowanie cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z kakaem, dodajemy masło i szatkujemy drobno nożem. Następnie dodajemy żółtko i cukier i zagniatamy składniki na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim równomiernie formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem lub wykładamy papierem i grochem, i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.200C przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Banany obieramy i kroimy w plasterki. smażymy w rondelku z cukrem i nasionkami z laski wanilii do miękkości. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Do wysokiego naczynia wsypujemy Śnieżkę i wlewamy chłodna kremówkę. Ubijamy około 3-4 minuty.

Na ostudzone ciasto wykładamy masę bananowa, a następnie masę kremówki, posypujemy wiórkami kokosowymi i pozostawiamy w lodówce.




4 komentarze:

  1. A gdzie zdjęcie? I kawałek dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie już jest ;) a na kawałek jeśli tylko będzie taka okazja zaproszę :)

      Usuń
  2. brzmi cudownie szkoda ze nie ma zdjecia :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
    mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ciasto polecam...zdjęcia umieściłam, nie są najlepszej jakości niestety ;)

      Usuń