Składniki na ciasto:
- 500 gr mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 3,4 łyżki oliwy
- 250 ml wody
- szczypta soli
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone w wodzie drożdże i dodajemy pozostałe składniki.Zagniatamy ciasto (jeśli ciasto jest za luźne podsypujemy mąką) i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Składniki na sos:
- około 100 gr przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól,cukier,oregano
Przecier mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem
i pozostałymi składnikami.
Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blasze, smarujemy sosem.
Dodajemy składniki w zależności od upodobań.
Pizzę pieczemy w temp.250 C przez 20 minut.
PIZZA Z SERAMI, ŻURAWINĄ I RUKOLĄ
- ser żółty
- ser brie
- suszona żurawina
- sałata rukola
PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
I RUKOLĄ
I RUKOLĄ
- ser żółty
- szynka parmeńska
- rukola oliwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz