wtorek, 8 stycznia 2013

Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej

 Składniki na ciasto:
  • 500 gr mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 kostki świeżych drożdży 
  • 3,4 łyżki oliwy
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone w wodzie drożdże i dodajemy pozostałe składniki.Zagniatamy ciasto (jeśli ciasto jest za luźne podsypujemy mąką) i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos.

Składniki na sos:
  • około 100 gr przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól,cukier,oregano

Przecier mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem 
i pozostałymi składnikami.

Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blasze, smarujemy sosem.
Dodajemy składniki w zależności od upodobań.
Pizzę pieczemy w temp.250 C przez 20 minut.


PIZZA Z SERAMI, ŻURAWINĄ I RUKOLĄ

  • ser żółty
  • ser brie
  • suszona żurawina
  • sałata rukola

Rozwałkowane ciasto z sosem posypujemy  serem żółtym, startym na tarce z grubymi oczkami, w ilości dowolnej, i ser brie, posypujemy suszoną żurawiną. Po upieczeniu podajemy z rukolą, polane odrobiną oliwy.

PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 
I RUKOLĄ
  •  ser żółty
  • szynka parmeńska
  • rukola oliwa
Rozwałkowane  ciasto z sosem posypujemy serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.Pieczemy w piekarniku w temp.250 C przez 20 minut. Na chwilę przed końcem pieczenia układamy szynkę parmeńską.Wyjmujemy i podajemy z rukolą i oliwą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz