Śmietankowe muffinki z kurkumą i białą czekoladą

Do zrobienia tych słodkości potrzebujemy następujące składniki:
  • 500 gr mąki jasnej orkiszowej
  • 100 gr cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 tabliczki białej czekolady

Na początku mieszamy razem suche składniki, a następnie dodajemy pozostałe mokre. Mieszamy na jednolitą masę, nie za długo. Następnie wrzucamy pokruszoną drobno czekoladę i mieszamy łyzką. Ciasto wkładamy do foremek. Ja osobiście wolę te papierowe.
Pieczemy 20 minut w temp 200C. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przepis na około 12 sztuk.

A żeby muffinki nie wyschły układam je w dużym, zamykanym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz