Orkiszowe muffiny z wisniami i czekoladą

Składniki:
  • 500 gr mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 200 gr cukru trzcinowego
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • około 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni
  • ciemne,gorzkie kakao - ok. 4 dużych, kopiastych łyżek
  • tabliczka czekolady
Sposób przygotowania :

Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni. Mąkę, sodę, maślankę, jajka, olej i cukier miksujemy na gładką masę.Następnie dodajemy ciemne kakao, dokładnie mieszamy. Wrzucamy mrożone wiśnie i pokruszoną czekoladę. W zależności od naszych upodobań może być to czarna czekolada, mleczna czy też biała.
 Ciasto wlewamy do silikonowych bądź papierowych foremek na 
babeczki.Pieczemy około 20 minut.









 Muffinki
idealnie nadają się jako słodka przekąska
i osobiście daję je dziecku do szkoły zamiast kupnej drożdżówki :)

3 komentarze: