Ciastka pełnoziarniste z pestkami dyni i płatkami orkiszowymi

Składniki:

  •  350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 garści łuskanych pestek z dyni
  • 4 łyżki płatków orkiszowych

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Jajka myjemy, rozbijamy i dodajemy do nich cukier, a następnie miksujemy na jednolitą masę, którą łączymy z mąką i masłem. Szybko wyrabiamy. Wsypujemy pestki z dyni i płatki orkiszowe. Łączymy z ciastem. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm i wykrawamy szklanką koła. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez 20 minut.

4 komentarze: