Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 42 g świeżych drożdży
- około 1/2 szklanki mleka
- 1/2 laski wanilii
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 1 łyżka rumu lub spirytusu
- max 10 dag masła
- nadzienie w tym przypadku krem czekoladowy
Drożdże ucieramy z cukrem, odrobiną mleka i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę, dodajemy do mąki, łączymy z zaczynem, mlekiem i rumem. Dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Przykrywamy serwetką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 cm i wykrawamy krążki np.szklanką i nakładamy nadzienie np.czekoladę. Ja dodałam eko czekoladę do smarowania na bazie ciemnego kakao i cukru trzcinowego. Zawijamy brzegi do środka
i formujemy kulki. Pozostawiamy je do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy pączki. Gotowe polewamy lukrem.
Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz