Pączki z lukrem i czekoladą


Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 42 g świeżych drożdży
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • max 10 dag masła
  • nadzienie w tym przypadku krem czekoladowy
Drożdże ucieramy z cukrem, odrobiną mleka i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę, dodajemy do mąki, łączymy z zaczynem, mlekiem i rumem. Dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Przykrywamy serwetką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 cm i wykrawamy krążki np.szklanką i nakładamy nadzienie np.czekoladę. Ja dodałam eko czekoladę do smarowania na bazie ciemnego kakao i cukru trzcinowego. Zawijamy brzegi do środka 
i formujemy kulki. Pozostawiamy je do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy pączki. Gotowe polewamy lukrem.
Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem.
 
                                                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz