Dzisiaj t.j. 6 czerwca mija pół roku odkąd zaczęłam pisać bloga.
Oto pierwszy post i przepis : http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/01/orkiszowe-muffinki-z-wisniami-i.html
Nie jest to rocznica, ale zawsze jakieś małe moje święto :) i właśnie z tej to okazji upiekłam tartę z truskawkami i pianką z białek, a do tarty idealnie pasuje polewa czekoladowa z ostrą papryką :) i wyśmienity poncz z arbuza z Martini :)
Nie jest to rocznica, ale zawsze jakieś małe moje święto :) i właśnie z tej to okazji upiekłam tartę z truskawkami i pianką z białek, a do tarty idealnie pasuje polewa czekoladowa z ostrą papryką :) i wyśmienity poncz z arbuza z Martini :)
Te pół roku ( i ta tarta ;)) to oczywiście dla Was i dzięki Wam :) dla tych wszystkich co mnie wspierają i korzystają z moich przepisów, dla tych, którzy doceniają moją pracę, chwalą jak i krytykują :)
Dziękuję :)
A teraz po wstępie ;) czas na składniki :)
Na spód tarty potrzebujemy:
- 250 g maki orkiszowej jasnej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na formę do tarty i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C przez 10 minut.
Pozostałe składniki:
- około 30 sztuk truskawek
- 4 białka jajka
- 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego
Podajemy np. z polewą czekoladową z chili.
Składniki polewy:
- pół szklanki wody
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżki kakao DecoMorreno lub innego gorzkiego
Wodę z cukrem zagotowujemy i kiedy cukier się rozpuści dodajemy kakao i masło. gotujemy ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy zmieloną paprykę chili.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz