Tarta z mąki orkiszowej z truskawkami i pianką z białek

Dzisiaj t.j. 6 czerwca mija pół roku odkąd zaczęłam pisać bloga. 
  Oto pierwszy post i przepis : http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/01/orkiszowe-muffinki-z-wisniami-i.html
Nie jest to rocznica, ale zawsze jakieś małe moje święto :) i właśnie z tej to okazji upiekłam tartę z truskawkami i pianką z białek, a  do tarty idealnie pasuje polewa czekoladowa z ostrą papryką :) i wyśmienity poncz z arbuza z Martini :)
Te pół roku ( i ta tarta ;)) to oczywiście  dla Was i dzięki Wam :) dla tych wszystkich co mnie wspierają i korzystają z moich przepisów, dla tych, którzy doceniają moją pracę, chwalą jak i krytykują :)
Dziękuję :)


A teraz po wstępie ;) czas na składniki :)

Na spód tarty potrzebujemy:
  • 250 g maki orkiszowej jasnej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki masła

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na formę do tarty i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C przez 10 minut.

Pozostałe składniki:
  • około 30 sztuk truskawek
  • 4 białka jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego
 Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy wzdłuż na pół i układamy ściśle na cieście. Białka ubijamy na sztywno. dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie gęsta i szklista. Taka pianę kładziemy równomiernie na truskawkach. Pieczemy całość w temp. 170 C przez około 30 minut.
Podajemy np. z polewą czekoladową z chili.


Składniki polewy:
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki masła 
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku 
  • 2 łyżki kakao DecoMorreno  lub innego gorzkiego

Wodę z cukrem zagotowujemy i kiedy cukier się rozpuści dodajemy kakao i masło. gotujemy ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy zmieloną paprykę chili.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz