Bułeczki maślane jasne z kruszonką

Wczoraj wieczorem upiekłam maślane bułeczki z kruszonką. Z podanej ilości składników wyszło ich 14 sztuk. Bułeczki są lekko słodkie, przypominają  mi smakiem chałkę. Moje dzieci jadły je dziś na śniadanie z konfiturą wiśniową i popijały mlekiem :) a skoro im smakowały to i Wam smakować będą :)

Składniki na ciasto:
  • 700 g maki orkiszowej jasnej
  • 1/2 kostki masła
  • 200 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 2 jajka

Składniki kruszonki:
  • około 100 g maki orkiszowej jasnej
  • 2.5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 kostki masła


  1. Mąkę przesiewamy do miski.  
  2. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy  (wymieszane z niewielką ilością ciepłego mleka), ubite jajka z cukrem i roztopione masło (letnie). 
  3. Dokładnie wyrabiamy ciasto dodając w miedzy czasie pozostałe mleko. Dobrze wyrobione  ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut. 
  4. Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wyrabiamy i formujemy kulki o średnicy około 5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. 
  5. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.  
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.

Kruszonka: 
Mąkę mieszamy z cukrem i roztopionym masłem (przestudzonym). Zagniatamy ciasto. Posypujemy bułeczki małymi okruszkami.
p.s. mnie wyszły okruchy ;)




8 komentarzy:

  1. Oh pyszne, ukradłabym taką jedną na śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy5/09/2013

    Co zrobić jak nigdzie nie mogę dostać mąki orkiszowej jasnej?Czy może być wtedy orkiszowa pełnoziarnista ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie będą wtedy inne proporcje składników no i inny będzie smak bułek. ....

      Usuń
    2. Mąkę można kupić również online.

      Usuń
  3. wygladają przecudnie:) schrupałabym chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy5/09/2013

    to znaczy jak inne czy np.połączyć z mąką pszenna ?proszę o pomoc bo dopiero zaczynam piec wykorzystując takie mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może spróbuj połączyć z mąką pszenną np 1/3 orkiszowej pełnoziarnistej reszta pszenna. Tak będzie najłatwiej :)

      Usuń