Wczoraj wieczorem upiekłam maślane bułeczki z kruszonką. Z podanej ilości składników wyszło ich 14 sztuk. Bułeczki są lekko słodkie, przypominają mi smakiem chałkę. Moje dzieci jadły je dziś na śniadanie z konfiturą wiśniową i popijały mlekiem :) a skoro im smakowały to i Wam smakować będą :)
- 700 g maki orkiszowej jasnej
- 1/2 kostki masła
- 200 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru trzcinowego drobnego
- 2 jajka
Składniki kruszonki:
- około 100 g maki orkiszowej jasnej
- 2.5 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 kostki masła
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy (wymieszane z niewielką ilością ciepłego mleka), ubite jajka z cukrem i roztopione masło (letnie).
- Dokładnie wyrabiamy ciasto dodając w miedzy czasie pozostałe mleko. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.
- Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wyrabiamy i formujemy kulki o średnicy około 5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem.
- Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.
Kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem i roztopionym masłem (przestudzonym). Zagniatamy ciasto. Posypujemy bułeczki małymi okruszkami.
p.s. mnie wyszły okruchy ;)


jak malowane :)
OdpowiedzUsuńOh pyszne, ukradłabym taką jedną na śniadanie !
OdpowiedzUsuńCo zrobić jak nigdzie nie mogę dostać mąki orkiszowej jasnej?Czy może być wtedy orkiszowa pełnoziarnista ?
OdpowiedzUsuńPewnie będą wtedy inne proporcje składników no i inny będzie smak bułek. ....
UsuńMąkę można kupić również online.
Usuńwygladają przecudnie:) schrupałabym chętnie:)
OdpowiedzUsuńto znaczy jak inne czy np.połączyć z mąką pszenna ?proszę o pomoc bo dopiero zaczynam piec wykorzystując takie mąki.
OdpowiedzUsuńTo może spróbuj połączyć z mąką pszenną np 1/3 orkiszowej pełnoziarnistej reszta pszenna. Tak będzie najłatwiej :)
Usuń