Składniki na zaczyn:
- mąka orkiszowa jasna 1 1/2 szklanki
- przegotowana, ciepła woda 1/2 szklanki
- niecałe 2 gramy świeżych drożdży
Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę, mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta i pozostawiamy na 12-16 godzin w temp. około 21 C. Jeśli zaczyn jest za gęsty, należy redukować jego gęstość wodą, tak aby można je było wymieszać. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto:
- mąka orkiszowa jasna 910 g
- woda przegotowana, letnia około 660 g
- sól 20 g
- drożdże świeże 12 g
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą w naczyniu drewnianą łyżką, stopniowo dodając partiami zaczyn. Korygujemy gęstość ciasta wodą. Ciasto ma być lepkie i luźne. Mieszamy jeszcze przez 4-5 minut rękoma.
Pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
Po 1 godzinie od wyrastania składamy ciasto. a następnie powtarzamy czynność po 2 godzinach.
Składamy ciasto na blacie wysypanym mąką, szybko i energicznie, tak aby do ciasta nie dostała się mąka.
Po 3 godzinach (w tym jest składanie 2 razy) możemy przystąpić do formowania bochenków.
Dzielimy ciasto na równe części i na blacie wysypanym mąką formujemy podłużne bochenki.
kładziemy delikatnie na blasze z papierem do pieczenia. Po bokach bochenka kładziemy ściereczki, aby ciasto się nie rozłaziło na boki.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny , pozbywamy się ściereczek i pieczemy ciabattę w nagrzanym piekarniku do temp. 240 C przez 34-48 minut.
Jeśli ciasto będzie się za szybko rumieniło to pod koniec pieczenia zmniejszamy temp. o 10-20 stopni C.
Bochenki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz