Makaron pełnoziarnisty z zielonymi szparagami i cukinią

Ponieważ mamy sezon na szparagi to i ja postanowiłam wykorzystać te warzywa w swojej kuchni ;) przygotowałam danie lekkie i pożywne oraz bogate w witaminy i mikroelementy. Kolorowe i smaczne. Dorzuciłam do tego młodą cukinię, odrobinę oleju lnianego i żeby danie nabrało kolorów,  paprykę chili, której związki w niej zawarte stymulują krążenie i zwiększają termogenezę organizmu.

Składniki:

150 g ugotowanego makaronu orkiszowego pełnoziarnistego
100 g zielonych szparagów
150 g cukinii
1 papryka chili
2-3 ząbki czosnku
Pół natki pietruszki
2 łyżki oleju lnianego
Sól
Pieprz

Szparagi myjemy,  obieramy i odcinamy zgrubiałe końcówki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10 minut. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i jeszcze na pól. Lekko solimy i odstawiamy, aż cukinia puści soki. Następnie cukinię delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i gotujemy przez około 3 minuty w niewielkiej ilości wody z sokiem z cytryny. Olej lniany mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,  solą i pieprzem. Dodajemy do niego ugotowany makaron, cukinię,  ugotowane i pokrojone szparagi,  posiekaną natkę, drobno pokrojoną papryczkę.   
Porcja dla 1-2 osób. 


2 komentarze: