Makaron pełnoziarnisty 2-jajeczny

Składniki:

  • 250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g maki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • około 80 ml wody

Mąki przesiewamy na stolnicę lub do miski. Wbijamy jajka, dodajemy szczyptę i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wody. Ilość wody zależna jest od wielkości jaj. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Rozwałkowane pozostawiamy do przeschnięcia. Następnie kroimy je w pasy o szerokości około 4-5 cm i  w cieniutkie paseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy lub ściereczce, aby przesechł. Jeśli chcemy przechowywać makaron musimy go dokładnie wysuszyć. 
Gotujemy w dobrze osolonej wodzie przez około 3 minuty.

2 komentarze:

  1. Próbowałam makaron swego czasu zrobić w maszynce z telezakupów manko. Nigdy więcej! Jak domowy makaron to tylko ręcznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie raz zastanawialam się nad kupnem maszynki do mskaronu.....póki co jeszcze nie kupilam.

      Usuń