Egzotyczna sałatka z wędzonym łososiem

Składniki dla 1-2 osób:
    Bar Sałatkowy - Edycja Wiosenna 2013
  • 3-4 garści rukoli
  • 1 czerwona ostra papryczka
  • 1/2 mango
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu np. greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  Rukolę myjemy i otrząsamy z wody. Mango obieramy, oddzielamy od pestki i kroimy w paseczki. Papryczkę oczyszczamy z pestek i kroimy na cieniutkie krążki lub połówki krążków. Łososia dzielimy na kawałki. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, imbirem, curry, solą i pieprzem. Na talerzu układamy rukolę, kawałki mango, łososia i papryczkę, polewamy wszystkie składniki sosem i posypujemy kokosowymi wiórkami.





4 komentarze: