Ryż risotto z kiełbasą i bakłażanem

Wczoraj na kolację zrobiłam szybkie danie z ryżu i jak się okazało wyszło bardzo dobre...zależało mi na wykorzystaniu składników, które akurat posiadałam w lodówce...i udało się :)

Składniki:
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 łyżka masła
  • 1 bakłażan
  •  kawałek kiełbasy swojskiej około 200 g
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  •  1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • papryka chili

Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Podsmażamy go na złoty kolor i dodajemy wodę, gotujemy. Pokrojoną w kawałki kiełbasę i bakłażana możemy osobno podsmażyć lub od razu dodać do ryżu i dusimy od czasu do czasu dolewając wodę. Następnie wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy, aż ryż będzie miękki i wlewamy kremówkę, mieszamy i w razie potrzeby redukujemy objętość.









3 komentarze:

  1. im bliżej lata, tym bardziej tęsknię za bakłażanami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie kolorowo masz na talerzu :))) super!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń