Kokosowe ciasteczka z orkiszu


  Tak jak to w większości moich wypieków bywa, do ciasteczek potrzebujemy mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Dzięki niej ciasteczka są kruche i chrupiące, i mają orzechowy posmak.

Składniki:
  • 450 g maki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250 g masła
  • 1 jajko  

Mąkę razem z sodą mieszamy w misce. Cukier z jajkiem i miękkim masłem ucieramy na jednolitą masę; łączymy z mąką i ręcznie wyrabiamy. 
Następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Do formowania ciasteczek, użyłam małego kieliszka.

 

1 komentarz:

  1. Anonimowy8/28/2018

    A jak pieczemy? W ilu stopniach i jak długo?

    OdpowiedzUsuń