ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI z mąki pełnoziarnistej

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 opakowania (80g) przyprawy korzennej do pierników 
  • 250 g masła
  • 4-6 łyżek miodu naturalnego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z sodą oraz przyprawą korzenną. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z miodem i dodajemy do mąki. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto zawijamy w folię i pozostawiamy na noc w lodówce.
Na drugi dzień odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez max 10 minut. Przechowujemy w pojemniku, słoiku lub puszce.







Wigilijny Piernik 2013Kawa... i co i dalej?

9 komentarzy:

  1. Anonimowy12/16/2013

    będę dziś je robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki wyglądają pysznie..tylko w składnikach nie ma kawy..więc do akcji dodać nie mogę..

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zrobić z połowy porcji ? Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry jaki typ maki orkiszowej pełnoziarnistej będzie Najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki typ maki orkiszowej pelnoziarnistej bedzie najlepszy?

    OdpowiedzUsuń