- 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 opakowania (80g) przyprawy korzennej do pierników
- 250 g masła
- 4-6 łyżek miodu naturalnego
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z sodą oraz przyprawą korzenną. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z miodem i dodajemy do mąki. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto zawijamy w folię i pozostawiamy na noc w lodówce.
Na drugi dzień odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez max 10 minut. Przechowujemy w pojemniku, słoiku lub puszce.


będę dziś je robić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) proszę napisać jakie wyszły :)
UsuńPierniczki wyglądają pysznie..tylko w składnikach nie ma kawy..więc do akcji dodać nie mogę..
OdpowiedzUsuńFaktycznie ;)
UsuńMożna zrobić z połowy porcji ? Pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńDzień dobry jaki typ maki orkiszowej pełnoziarnistej będzie Najlepszy?
OdpowiedzUsuńJaki typ maki orkiszowej pelnoziarnistej bedzie najlepszy?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować mąki z Gdańskich Młynów
Usuń