Składniki:
- 250 gr miękkiego masła
- około 120 gr melasy trzcinowej
- 2 jajka z wolnego chowu
- 300 gr mąki orkiszowej jasnej
- 200 gr maki orkiszowej pełnoziarnistej
- łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Jajka i cukier ucieramy na jednolitą masę i stopniowo dodajemy miękkie masło ciągle mieszając.
Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy ukręconą masę.
Całość ręcznie wyrabiamy, formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki min. na 30 min.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 cm i wykrawamy za pomocą foremek dowolne ciasteczka.Kładziemy na blasze papier do pieczenia ( co ułatwi nam pracę) i układamy ciasteczka. Pieczemy w temp. około 180C przez 20-25 minut.
Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy ukręconą masę.
Całość ręcznie wyrabiamy, formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki min. na 30 min.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 cm i wykrawamy za pomocą foremek dowolne ciasteczka.Kładziemy na blasze papier do pieczenia ( co ułatwi nam pracę) i układamy ciasteczka. Pieczemy w temp. około 180C przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz