Szybka tarta z jabłkami i płatkami migdałów


Składniki:
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 kostki masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • dodatkowo jabłka i mała paczka płatków migdałowych

  Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z sodą. Dodajemy miękkie masło, drobno szatkujemy nożem. Jajko razem z cukrem i wanilią ubijamy do białości za pomocą trzepaczki. Cukier nie musi być do końca rozpuszczony. Następnie łączymy z mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę np. do tarty. ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku  do temperatury 180C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika i wykładamy na ciasto jabłka. Ja miałam swojej roboty, prażone w słoiku (1litr). Wierzch jabłek posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Smacznego! 

p.s.
Ciasto wyszło super :))))






2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tarty na słodko, a dodatek migdałów jest tu moim zdaniem idealnie trafiony:-))) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Uwielbiam trartę z jabłkami!

    OdpowiedzUsuń