Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 kostki masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo jabłka i mała paczka płatków migdałowych
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z sodą. Dodajemy miękkie masło, drobno szatkujemy nożem. Jajko razem z cukrem i wanilią ubijamy do białości za pomocą trzepaczki. Cukier nie musi być do końca rozpuszczony. Następnie łączymy z mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę np. do tarty. ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika i wykładamy na ciasto jabłka. Ja miałam swojej roboty, prażone w słoiku (1litr). Wierzch jabłek posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Smacznego!
p.s.
Ciasto wyszło super :))))
Bardzo lubię tarty na słodko, a dodatek migdałów jest tu moim zdaniem idealnie trafiony:-))) pycha!
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam trartę z jabłkami!
OdpowiedzUsuń