Rano, jak co dzień zastanawiam się co ciekawego mogę zrobić dzieciom na śniadanie, co nie zajmie zbyt wiele czasu, a jednocześnie będzie zdrowe i smaczne. Stwierdziłam, że przecież zamiast jabłek do racuszków mogę dodań mango, które akurat spoglądało na mnie spomiędzy innych owoców; może to być całkiem dobry pomysł. Jak pomyślałam tak zrobiłam :) okazało się to być strzałem w dziesiątkę..polecam i życzę smacznego :)
Składniki:
150 g mąki jasnej orkiszowej
100 ml kefiru
1 jajko
1 mango
Mango obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko wybijamy ze skorupki, roztrzepujemy widelcem razem z kefirem. Dodajemy starte mango i mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Złocisty kolor zawdzięczają smażeniu na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Ilośćokoło 10 sztuk.
Olej tłoczony na zimno lepiej sprawdza się do dań na zimno - np. do sałatek, lub jako dodatek do gotowego już dania (np. łyżka oleju do zupy). DO smażenia używam rafinowany, bo ma wyższą temperaturę dymienia i nie przypala się tak szybko.
hm...a ja tam olej rzepakowy uzywam do wszystkiego, jest doskonaly na goraco i zimno i wcale nie dymi :P ...i nie przypala sie! polecam, szczegolnie od rolnikow z baluckiego rynku w lodzi :)te w marketach, czy sklepach to juz nie to samo...
z mango jeszcze nie robiłam, pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie pyyyyyysznie :D
OdpowiedzUsuńz mango nie próbowałam, bardzo fajny pomysł, muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńWpadłam dzisiaj na taki pomysł i szczerze polecam :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) muszę wypróbować :) koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
fajne placuszi, robię takie z dyni i z jabłka, ale z mango też na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Olej tłoczony na zimno lepiej sprawdza się do dań na zimno - np. do sałatek, lub jako dodatek do gotowego już dania (np. łyżka oleju do zupy). DO smażenia używam rafinowany, bo ma wyższą temperaturę dymienia i nie przypala się tak szybko.
OdpowiedzUsuńhm...a ja tam olej rzepakowy uzywam do wszystkiego, jest doskonaly na goraco i zimno i wcale nie dymi :P ...i nie przypala sie!
OdpowiedzUsuńpolecam, szczegolnie od rolnikow z baluckiego rynku w lodzi :)te w marketach, czy sklepach to juz nie to samo...
pozdrawiam rzepakowo-orzechowo :)
Z mango nigdy nic nie robiłam, ale zacznę od tych racuszków.
OdpowiedzUsuńJaki to wspaniały pomysł! Racuchy to moja największasłabośc... ;) Trzeba zrobić! Ja smażę na kokosowym, dodaje dodatkowego posmaku i chrupkości!
OdpowiedzUsuń