Racuchy z mango

  Rano, jak co dzień zastanawiam się co ciekawego mogę zrobić dzieciom na śniadanie, co nie zajmie zbyt wiele czasu, a jednocześnie będzie zdrowe i smaczne. Stwierdziłam, że  przecież zamiast jabłek do racuszków mogę dodań mango, które akurat spoglądało na mnie spomiędzy innych owoców; może to być całkiem dobry pomysł. Jak pomyślałam tak zrobiłam :) okazało się to być strzałem w dziesiątkę..polecam i życzę smacznego :)

Składniki:
  • 150 g mąki jasnej orkiszowej
  • 100 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 mango

  Mango obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko wybijamy ze skorupki, roztrzepujemy widelcem razem z kefirem. Dodajemy starte mango i mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Złocisty kolor  zawdzięczają smażeniu na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Ilość około 10 sztuk.










10 komentarzy:

  1. z mango jeszcze nie robiłam, pyszne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie pyyyyyysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. z mango nie próbowałam, bardzo fajny pomysł, muszą być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłam dzisiaj na taki pomysł i szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł :) muszę wypróbować :) koniecznie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne placuszi, robię takie z dyni i z jabłka, ale z mango też na pewno pyszne :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. Olej tłoczony na zimno lepiej sprawdza się do dań na zimno - np. do sałatek, lub jako dodatek do gotowego już dania (np. łyżka oleju do zupy). DO smażenia używam rafinowany, bo ma wyższą temperaturę dymienia i nie przypala się tak szybko.

    OdpowiedzUsuń
  8. hm...a ja tam olej rzepakowy uzywam do wszystkiego, jest doskonaly na goraco i zimno i wcale nie dymi :P ...i nie przypala sie!
    polecam, szczegolnie od rolnikow z baluckiego rynku w lodzi :)te w marketach, czy sklepach to juz nie to samo...

    pozdrawiam rzepakowo-orzechowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z mango nigdy nic nie robiłam, ale zacznę od tych racuszków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki to wspaniały pomysł! Racuchy to moja największasłabośc... ;) Trzeba zrobić! Ja smażę na kokosowym, dodaje dodatkowego posmaku i chrupkości!

    OdpowiedzUsuń