Orkiszowy biszkopt

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczka sody

Ubijamy pianę z białek. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z sodą. Cukier trzcinowy możemy zmielić na puder w blenderze.
Ciasto pieczemy w 180C przez około 30 minut. 
Wykorzystana foremka o średnicy 24 cm.

 


  

11 komentarzy:

  1. Anonimowy6/17/2014

    Zrobiłam już dwa biszkopt. Wychodzą obłędnie rewelacyjne. Z mąki pszennej w życiu mi takie nie wyszły. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy12/21/2014

    Rewelacja polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy6/25/2015

    Pierwszy raz w życiu robiłam biszkopt, bo zawsze się bałam że nie wyjdzie . Ten wyszedł super !!! przepis idealny dzięki :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiąc biszkopty z mąki pszennej - zawsze wychodziły mi oklapłe, cienkie albo zakalcowate. Ten wyszedł dużo lepiej - gruby i puszty! Przepis godny polecenia, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy1/24/2016

    A mi wlasnie wyszedl.....zakalec...zamiast cukru dodalam stewie...moze dlatego wyszedl zakalec?Jestem poczatkujaca z maka orkiszowa...gdyz moj synek jest alergikiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy2/18/2016

    UWIELBIAM.... Robię go przynajmniej raz w tygodniu. Moja córka mówi na niego gąbka, bo faktycznie taką ma konsystencję. Ostatnio robię wersje udoskonalone - dorzucam owoce. Zawsze rośnie. POLAECAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Potrzebny mi biszkopt pod sernik na zimno - wyjdzie z połowy porcji???

    OdpowiedzUsuń
  8. Siedzi w piekarniku. Dodałam kakao zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Siedzi w piekarniku. Dodałam kakao zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy8/15/2016

    A czy z mniejszą ilością cukru wyjdzie? Nie lubię zbyt słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń