Orkiszowy biszkopt

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczka sody

Ubijamy pianę z białek. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z sodą. Cukier trzcinowy możemy zmielić na puder w blenderze.
Ciasto pieczemy w 180C przez około 30 minut. 
Wykorzystana foremka o średnicy 24 cm.

 


  

27 komentarzy:

  1. Anonimowy6/17/2014

    Zrobiłam już dwa biszkopt. Wychodzą obłędnie rewelacyjne. Z mąki pszennej w życiu mi takie nie wyszły. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy12/21/2014

    Rewelacja polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy6/25/2015

    Pierwszy raz w życiu robiłam biszkopt, bo zawsze się bałam że nie wyjdzie . Ten wyszedł super !!! przepis idealny dzięki :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiąc biszkopty z mąki pszennej - zawsze wychodziły mi oklapłe, cienkie albo zakalcowate. Ten wyszedł dużo lepiej - gruby i puszty! Przepis godny polecenia, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy1/24/2016

    A mi wlasnie wyszedl.....zakalec...zamiast cukru dodalam stewie...moze dlatego wyszedl zakalec?Jestem poczatkujaca z maka orkiszowa...gdyz moj synek jest alergikiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy2/18/2016

    UWIELBIAM.... Robię go przynajmniej raz w tygodniu. Moja córka mówi na niego gąbka, bo faktycznie taką ma konsystencję. Ostatnio robię wersje udoskonalone - dorzucam owoce. Zawsze rośnie. POLAECAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Potrzebny mi biszkopt pod sernik na zimno - wyjdzie z połowy porcji???

    OdpowiedzUsuń
  8. Siedzi w piekarniku. Dodałam kakao zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Siedzi w piekarniku. Dodałam kakao zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy8/15/2016

    A czy z mniejszą ilością cukru wyjdzie? Nie lubię zbyt słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam 1/4 szklanki cukru i też wyszedł. Tylko cukier drobny trzcinowy i w zębach zgrzyta. Następny raz puder.

      Usuń
  11. Anonimowy1/08/2018

    Czy bez sody wyjdzie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ja pieke biszkopt bez srodkow spulchniajacych i wychodzi,ilosc cukru mozna spokojnie zmniejszyc bez obawy,mozemy zmniejszyc tez ilosc maki i taki biszkopt jest odpowiedni na rolade.

      Usuń
  12. Ja pieke biszkopt bez dodatkow spulchniajacych i wychodzi.Ilosc cukru mozna spokojnie zmniejszyc.Ilosc maki tez mozemy regulowac,jezeli potrzebujemy biszkopt na rolade zmniejszamy dodatek maki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja pieke biszkopt bez dodatkow spulchniajacych i wychodzi.Ilosc cukru mozna spokojnie zmniejszyc.Ilosc maki tez mozemy regulowac,jezeli potrzebujemy biszkopt na rolade zmniejszamy dodatek maki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja pieke biszkopt bez dodatkow spulchniajacych i wychodzi.Ilosc cukru mozna spokojnie zmniejszyc.Ilosc maki tez mozemy regulowac,jezeli potrzebujemy biszkopt na rolade zmniejszamy dodatek maki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy3/03/2018

    Robiłam na urodziny córki. Polecam. Robiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Biszkopt bardzo miękki, puszysty. Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za przepis. Dałam mniej cukru. Polecam puder. Bo ten kryształ zgrzyta w zębach. Zrobiłam w prostokątnej blaszce. Piekłam 20 min.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie półtorej porcji ciasta ile czasu powinnam piec?

    OdpowiedzUsuń
  18. chciała bym ciemny biszkopt. dodajac kakao zmiejszyc ilość maki czy nie trzeba

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy6/07/2020

    Biszkopt z tego przepisu wychodzi super, raz zrobiłam i teraz cały czas jak biszkopt to tylko ten

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się bardzo, że się udaje :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. Anonimowy7/12/2020

    Bardzo dobry biszkopt. Wyrasta zawsze z górką.

    OdpowiedzUsuń