Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczka sody
Ubijamy pianę z białek. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z sodą. Cukier trzcinowy możemy zmielić na puder w blenderze.
Ciasto pieczemy w 180C przez około 30 minut.
Wykorzystana foremka o średnicy 24 cm.
Zrobiłam już dwa biszkopt. Wychodzą obłędnie rewelacyjne. Z mąki pszennej w życiu mi takie nie wyszły. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńRewelacja polecam!!!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu robiłam biszkopt, bo zawsze się bałam że nie wyjdzie . Ten wyszedł super !!! przepis idealny dzięki :):):)
OdpowiedzUsuńRobiąc biszkopty z mąki pszennej - zawsze wychodziły mi oklapłe, cienkie albo zakalcowate. Ten wyszedł dużo lepiej - gruby i puszty! Przepis godny polecenia, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA mi wlasnie wyszedl.....zakalec...zamiast cukru dodalam stewie...moze dlatego wyszedl zakalec?Jestem poczatkujaca z maka orkiszowa...gdyz moj synek jest alergikiem.
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM.... Robię go przynajmniej raz w tygodniu. Moja córka mówi na niego gąbka, bo faktycznie taką ma konsystencję. Ostatnio robię wersje udoskonalone - dorzucam owoce. Zawsze rośnie. POLAECAM!!!!
OdpowiedzUsuńPotrzebny mi biszkopt pod sernik na zimno - wyjdzie z połowy porcji???
OdpowiedzUsuńtak, połowa wystarczy na spód :)
UsuńSiedzi w piekarniku. Dodałam kakao zobaczymy jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńSiedzi w piekarniku. Dodałam kakao zobaczymy jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńA czy z mniejszą ilością cukru wyjdzie? Nie lubię zbyt słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńDałam 1/4 szklanki cukru i też wyszedł. Tylko cukier drobny trzcinowy i w zębach zgrzyta. Następny raz puder.
UsuńCzy bez sody wyjdzie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRaczej nie, pozdrawiam :)
UsuńJa pieke biszkopt bez srodkow spulchniajacych i wychodzi,ilosc cukru mozna spokojnie zmniejszyc bez obawy,mozemy zmniejszyc tez ilosc maki i taki biszkopt jest odpowiedni na rolade.
UsuńJa pieke biszkopt bez dodatkow spulchniajacych i wychodzi.Ilosc cukru mozna spokojnie zmniejszyc.Ilosc maki tez mozemy regulowac,jezeli potrzebujemy biszkopt na rolade zmniejszamy dodatek maki.
OdpowiedzUsuńJa pieke biszkopt bez dodatkow spulchniajacych i wychodzi.Ilosc cukru mozna spokojnie zmniejszyc.Ilosc maki tez mozemy regulowac,jezeli potrzebujemy biszkopt na rolade zmniejszamy dodatek maki.
OdpowiedzUsuńJa pieke biszkopt bez dodatkow spulchniajacych i wychodzi.Ilosc cukru mozna spokojnie zmniejszyc.Ilosc maki tez mozemy regulowac,jezeli potrzebujemy biszkopt na rolade zmniejszamy dodatek maki.
OdpowiedzUsuńRobiłam na urodziny córki. Polecam. Robiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Biszkopt bardzo miękki, puszysty. Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńDziękuję za przepis. Dałam mniej cukru. Polecam puder. Bo ten kryształ zgrzyta w zębach. Zrobiłam w prostokątnej blaszce. Piekłam 20 min.
OdpowiedzUsuńMam pytanie półtorej porcji ciasta ile czasu powinnam piec?
OdpowiedzUsuńchciała bym ciemny biszkopt. dodajac kakao zmiejszyc ilość maki czy nie trzeba
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuńBiszkopt z tego przepisu wychodzi super, raz zrobiłam i teraz cały czas jak biszkopt to tylko ten
OdpowiedzUsuńciesze się bardzo, że się udaje :) pozdrawiam serdecznie
UsuńBardzo dobry biszkopt. Wyrasta zawsze z górką.
OdpowiedzUsuń