Gryczano-orkiszowe ciasteczka

 Na weekend polecam Wam pyszne i pachnące gryką ciasteczka :) a do poczytania artykuł o kaszy gryczanej na jednym z moich ulubionych blogów - Moc Natury.

Składniki:
  • 300 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • kostka masła

 Mąki przesiewamy i mieszamy razem z sodą. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, nadal ucierając na gładką masę. Taką masę przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Układamy na pergaminie. Pieczemy 10 minut w temp. 200C.







6 komentarzy:

  1. super ciasteczka :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smacznie :D aż chce się ugryźć :DD

    OdpowiedzUsuń
  3. W niedzielę miałam okazję spróbować tych ciasteczek made by Anna :) Posmak gryczany bardzo mi odpowiadał i zainspirował do wykorzystania mąki gryczanej w swoich wypiekach. Dziś zrobiłam więc tartę/quiche z szynką i serem feta na spodzie z mąki gryczanej i żytniej razowej ( w orkiszową musze się ponownie zaopatrzyć). Wyszło bardzo smacznie :) Dzięki Anno i powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa, Twój komentarz pozytywnie mnie zaskoczył :) bardzo się cieszę, że ci posmakowały :) i pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń