Makaron orkiszowy z młodą cukinią i pomidorami

Składniki:
  • 4 cukinie
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • paczka makaronu orkiszowego lub pełnoziarnistego

  Cukinie myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cząstki. Cebule obieramy i drobno kroimy, a następnie na dwóch łyżkach oleju podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory i przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy jeszcze przez około 7 minut. Pod koniec dodajemy drobno posiekany koperek i łyżeczkę syropu klonowego. Podajemy z ugotowanym makaronem. Posypujemy startym parmezanem. 


 

2 komentarze:

  1. fajnie ze promujesz zdrowe jedzenie
    -bardzo ciekawe przepisy !!!-pozdrawiam serdecznie ppaapap

    OdpowiedzUsuń