Naleśniki są delikatniejsze i bardziej pulchne niż te robione z tzw. ciasta podstawowego :) polecam.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 1szklanka śmietanki kremówki
- 2 szklanki mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz stopniowo śmietankę, mleko oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pozostałym ciastem. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy naleśniki wielkości małego talerzyka. Smażymy je powoli na niewielkim ogniu. Podajemy posypane cukrem, polane miodem, z owocami bądź z dowolnym nadzieniem, wg uznania.
Ilość około 14 szt.
pysznie wyglądają te Twoje naleśniczki, a w połączeniu z twarożkiem orzechowym muszą smakować niebiańsko :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
dziękuję Olinka :)
UsuńBardzo mi się podobają Twoje przepisy.A gdzie kupujesz mąkę orkiszową?
OdpowiedzUsuńKupuje jsk ns razie w Auchan.
Usuń