Naleśniki śmietankowe

Naleśniki są delikatniejsze i bardziej pulchne niż te robione z  tzw. ciasta podstawowego :) polecam.

Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1szklanka śmietanki kremówki
  • 2 szklanki mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny

Żółtka ubijamy z cukrem,  następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz stopniowo śmietankę, mleko oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pozostałym ciastem. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy naleśniki wielkości  małego talerzyka. Smażymy je powoli na niewielkim ogniu.  Podajemy posypane cukrem, polane miodem, z owocami bądź z dowolnym nadzieniem, wg uznania.
Ilość około 14 szt.



4 komentarze:

  1. pysznie wyglądają te Twoje naleśniczki, a w połączeniu z twarożkiem orzechowym muszą smakować niebiańsko :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4/13/2013

    Bardzo mi się podobają Twoje przepisy.A gdzie kupujesz mąkę orkiszową?

    OdpowiedzUsuń