Laksa z makaronem ryżowym i grilowanym kurczakiem na miodzie

Danie wg Jamie'go lekko zmodyfikowane, ale i tak pyszne :) nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie smaki.

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka  (tu Vegeta Natur)
  • kilka łyżek płynnego, naturalnego miodu 
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na cztery kawałki; obtaczamy w przyprawie, rozbijamy na płasko i smażymy bez tłuszczu. Pod koniec smażenia polewamy piersi miodem i smażymy do czasu, kiedy miód się nie skameralizuje.
  •  litr bulionu
  •  około 1/3 średniej dyni (można kupić mrożoną np.Hortex)
Wszystkie poniższe składniki  miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do gotującego się bulionu z dynią.
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 cebulki dymki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 1-2 czerwone papryki chili
  • kilka liści
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka kurkumy 
Ponadto: 

  •  puszka mleczka kokosowego
  • paczka makaronu ryżowego wstążki


Do gotujących się składników wlewamy puszkę mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym. Pod koniec gotowania dodajemy paczkę makaronu ryżowego wstążki i odstawiamy. Podajemy posypane świeżą kolendrą i papryczką, do tego dodajemy kurczaka.








2 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka boska zupa! Kremowa, aromatyczna... A do tego pyszny kurczak... Od razu zgłodniałam! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń