Składniki:
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na cztery kawałki; obtaczamy w przyprawie, rozbijamy na płasko i smażymy bez tłuszczu. Pod koniec smażenia polewamy piersi miodem i smażymy do czasu, kiedy miód się nie skameralizuje.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka (tu Vegeta Natur)
- kilka łyżek płynnego, naturalnego miodu
Wszystkie poniższe składniki miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do gotującego się bulionu z dynią.
- litr bulionu
- około 1/3 średniej dyni (można kupić mrożoną np.Hortex)
Ponadto:
- pęczek świeżej kolendry
- 2 cebulki dymki
- 2 duże ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1-2 czerwone papryki chili
- kilka liści
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- puszka mleczka kokosowego
- paczka makaronu ryżowego wstążki
Do gotujących się składników wlewamy puszkę mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym. Pod koniec gotowania dodajemy paczkę makaronu ryżowego wstążki i odstawiamy. Podajemy posypane świeżą kolendrą i papryczką, do tego dodajemy kurczaka.
Jaka boska zupa! Kremowa, aromatyczna... A do tego pyszny kurczak... Od razu zgłodniałam! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń