Nalewka z owoców DZIKIEJ RÓŻY

Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży


1,5 kg owoców dzikiej róży, umytych i oczyszczonych, zamrażamy na około dwa dni; 
po dwóch dniach przesypujemy owoce do słoja, dodajemy łyżeczkę goździków i laskę cynamonu, zalewamy 1 l spirytusu. Pozostawiamy na 4-6 tygodni w ciepłym miejscu, szczelnie zamknięty. Po tym czasie zlewamy nalewkę znad owoców i przefiltrowujemy przez gęstą gazę kilkakrotnie. Przefiltrowaną nalewkę łączymy z 1/2 litra czystej wódki oraz 1/2 szklanki płynnego miodu. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na kwartał.




5 komentarzy:

  1. Prosty , klasyczny przepis, w którym najtrudniejsze jest czekanie aż nalewka się przegryzie :) Dobrze że wspominasz o przemrożeniu owoców, dzięki czemu tracą gorycz i lepiej oddają smak i kolor. Właśnie takie nalewki są najlepsze – nie dość, że składniki dostaniemy za darmo (chociaż podczas ich zbierania można się nieźle pokłuć), to jeszcze są korzystne dla zdrowia. Dziką różę możemy też wykorzystać do zrobienia domowego wina, choć nalewki są bardziej popularne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz :) smak nalewki już jest wspaniały, ale tak jak piszesz trzeba jeszcze poczekać aż się składniki przegryzą...wtedy to dopiero będzie smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy11/26/2015

    próbowałem,próbowałem, a później to już nie pamiętałem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja, z niecierpliwością czekam na nowe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje się proste - czas wypróbować teorię w praktyce!

    OdpowiedzUsuń