Miodownik z pomarańczą

Składniki:
  • 650 g maki orkiszowej jasnej
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy przyprawę do piernika i sodę. Żółtka ucieramy z cukrem i skórka otartą z pomarańczy, dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i mleko. Wyrabiamy na jednolitą masę. Białka jajek ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto wykładamy do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Upieczony miodownik możemy posypać cukrem pudrem.



2 komentarze: