CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE



Ten chleb to wspaniały aromat, smak i kwaskowatość i oczywiście chrupiąca skórka i oczywiście samo zdrowie :)



Na 12 godzin godzin przed mieszaniem ciasta przygotowujemy zaczyn.

Składniki zaczynu:
  • 180 g mąki żytniej chlebowej
  • 230 g przegotowanej, letniej wody
  • 40 g aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki dokładanie mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką.

Składniki ciasta:
  • 700 g mąki orkiszowej jasnej
  • 70 g mąki żytniej chlebowej
  • 140 g mąki orkiszowej razowej
  • 400 ml przegotowanej, letniej wody
  • zaczyn
  • 20 g soli himalajskiej
Mieszamy wszystkie składniki prócz soli. Mieszamy składniki tylko do połączenia się składników, używając drewnianej łyżki.  Ciasto ma mieć konsystencję postrzępioną. Pozostawiamy pod przykryciem na 60 minut.

Po tym czasie posypujemy ciasto sola i mieszamy na jednolitą masę przez 4-5 minut ręcznie lub w maszynie.

Takie ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 3 godziny.

w tym czasie po pierwszych minutach składamy ciasto i powtarzamy czynność po kolejnych 50 minutach.

Po 3 godzinach dzielimy ciasto na dwie części i formujemy bochenki okrągłe lub podłużne. Układamy w koszyczkach i pozostawiamy je przykryte ściereczką w lodówce na 16-18 godzin.



Możemy zrobić ozdobne nacięcia, które pięknie będą pękać podczas pieczenia.
Przekładamy chlebki do żaroodpornego naczynia lub na blachę. Przekładamy bochenek na blachę, góra ma pozostać na dole. 
Naczynia smarujemy oliwą i wysypujemy mąką. Można również piec na papierze do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 240 stopni C przez 40-45 minut.

Jeśli skórka się za bardzo spieka pod koniec pieczenia należy obniżyć temp. pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy chlebek na kratkę, aby się wystudził.




W razie wątpliwości piszcie, a postaram się odpowiedzieć na wasze pytania :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz