CIABATTA na zakwasie z rodzynkami

Zastosowanie w przepisie zakwasu i rodzynek wpływa niezwykle na walory smakowe tego pieczywa. Jest mniej pulchne niż Ciabatta na drożdżach  ale jednocześnie zyskuje na kwaswosci z lekką nutą słodyczy. 

Składniki na zaczyn:
  • 90 g mąki jasnej orkiszowej 
  • 1/2 szklanki przegotowanej , letniej wody
  • 20 g dojrzałego zakwasu
Z podanych składników  przygotowujemy zaczyn, na 12 godzin przed wyrabianiem ciasta. Pozostawiamy w temp. pokojowej, przykryty ściereczką.

Składniki na ciasto:
  • 900 g mąki jasnej orkiszowej
  • 50 g  otrębów orkiszowych
  • zaczyn
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 160 g rodzynek
Wkładamy do naczynia wszystkie składniki prócz rodzynek i mieszamy do połączenia składników. Gęstość ciasta regulujemy dodając wodę. Wsypujemy rodzynki i mieszamy ręcznie przez 4-5 minut.

Odstawiamy ciasto, przykryte ściereczką, na 2 godziny.

Po 1 godzinie od rozpoczęcia fermentacji składamy energicznie ciasto na blacie posypanym mąką, uważając aby mąka nie dostała się do ciasta. 

Po 2 godzinach (a po 1 godzinie od składania) formujemy bochenki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 1,5 godziny. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 240 stopni C przez 34-38 minut. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni, zmniejszamy temp. o 5-10 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz