- 1 kg mąki orkiszowej jasnej
- 250 g margaryny
- 6 żółtek
- 100 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 300 g cukru trzcinowego
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem
i odrobiną cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć
z cukrem do białości. Margarynę roztopić w rondelku. Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki i wymieszać. Następnie wlać utarte żółtka i rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Do ciasta można dodać wanilię oraz rodzynki.
Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć je do foremki (lub dwóch mniejszych) uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180C przez około 45 minut (próba patyczkiem).
zrobię:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMmm, pychota :) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)