Borówki zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 8 kopiastych łyżek maki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy
  • 250 g borówek amerykańskich
Z mleka, jajek, mąki i szczypty soli przygotowujemy ciasto. Umyte borówki wykładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Owoce  posypujemy cukrem i zalewamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 C przez około 30 minut. Podajemy na ciepło lu zimno np. z bitą śmietaną.





8 komentarzy:

  1. świetny pomysł, muszę wykorzystać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Nie ma to jak owoce w cieście ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe pierwsze o tym słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować zrobić, na pewno nie będzie Pani zachwycona :)

      Usuń
  5. Wyśmienity przepis! Łatwy i szybki, idealna alternatywa dla dzieci, zamiast słodyczy!

    OdpowiedzUsuń