Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g mąki jaglanej
- 150 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka sody
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 150 g masła
Mąki przesiewamy, mieszamy z sodą i zmielonymi migdałami. Jajka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i wykrawamy szklanką ciastka o średnicy 6 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.
Składniki na masę:
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 6 łyżek wody
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pozostałe składniki i ciągle mieszamy, do połączenia składników.
Masę nakładamy na płaską część ciastek i łączymy płaską stroną z drugim ciastkiem. Możemy pomiędzy masę włożyć płatki migdałów. Wierzch ciastek posypujemy kakaem.
Około 56 sztuk pojedynczych ciastek.

Wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPrzepis super ,ale co moŻna dodać jako zamiennik cukru ?
OdpowiedzUsuńWtedy byłby to IDEAŁ :)
miód ?
Usuńpyszności:) po co kupować ciastka jak własne można zrobić:)
OdpowiedzUsuńmmmm ależ cudnie wyglądają :-)))
OdpowiedzUsuńCzy mogę podane mąki zastąpić mąką graham ? albo lubella 3 zboża (to jest mieszkanka mąki pszennej,żytniej i orkiszowej)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Klaudia
Proszę spróbować może lepiej te 3 zboża :)
Usuń