Markizy migdałowe z czekoladą


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego 
  • 2 jajka
  • 150 g masła

Mąki przesiewamy, mieszamy z sodą i zmielonymi migdałami.  Jajka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i wykrawamy szklanką ciastka o średnicy 6 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.


Składniki na masę:
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek  gorzkiego kakao
  • 6 łyżek wody

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pozostałe składniki i ciągle mieszamy, do połączenia składników.

Masę nakładamy na płaską część ciastek i łączymy płaską stroną z drugim ciastkiem. Możemy pomiędzy masę włożyć płatki migdałów. Wierzch ciastek posypujemy  kakaem.

Około 56 sztuk pojedynczych ciastek.






8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super ,ale co moŻna dodać jako zamiennik cukru ?
    Wtedy byłby to IDEAŁ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) po co kupować ciastka jak własne można zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm ależ cudnie wyglądają :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy8/16/2013

    Czy mogę podane mąki zastąpić mąką graham ? albo lubella 3 zboża (to jest mieszkanka mąki pszennej,żytniej i orkiszowej)

    Pozdrawiam
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń