Dzisiaj na obiad przygotowałam szybką i prostą potrawkę z kurczaka, którą możemy podać np. z brązowym ryżem.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietanki
- 4 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Podwójny filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Czerwoną paprykę myjemy, wydrążamy środek, drobno kroimy i układamy na filecie, a obrane ząbki czosnku w całości. Śmietankę mieszamy trzepaczką razem z przyprawami i mąką, tak aby nie było grudek.
Zalewamy kurczaka. Dusimy przez 40 minut w 160 C.
Aniu pyszna zapiekanka :) uwielbiam takie dania :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj