Filet z kurczaka w sosie śmietanowym z czerwoną papryką

Dzisiaj na obiad przygotowałam szybką i prostą potrawkę z kurczaka, którą możemy podać np. z brązowym ryżem.

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki
  • 4 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki   
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz 

Podwójny filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Czerwoną paprykę myjemy, wydrążamy środek, drobno kroimy i układamy na filecie, a obrane ząbki czosnku w całości.  Śmietankę mieszamy  trzepaczką razem z przyprawami i mąką, tak aby nie było grudek. 
Zalewamy kurczaka. Dusimy przez 40 minut w 160 C.


1 komentarz:

  1. Aniu pyszna zapiekanka :) uwielbiam takie dania :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń