Tarta śmietankowo-pomarańczowa

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g maki orkiszowej jasnej
  • 2-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 2/3 kostki masła
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i drobno szatkujemy. Następnie zagniatamy ciasto z żółtkami i cukrem. Wykładamy na formę do tarty i zapiekamy przez 15 minut w nagrznym piekarniku w temperaturze 200C.

Składniki masy:
  • 350 ml śmietanki 36%
  • 4 żółtka
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka z 1 pomarańczy

Śmietankę mieszamy z żółtkami, sokiem z jednej pomarańczy i startą skórką z pomarańczy oraz zmielonym na puder cukrem trzcinowym. Masę wlewamy na podpieczony kruchy spód, na wierzch układamy pokrojone i obrane plastry pomarańczy. Tartę zapiekamy jeszcze przez około 25 minut do momentu, aż masa się zetnie.
Tartę podajemy ciepłą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz