- 250 g maki orkiszowej jasnej
- 2-4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 żółtka
- 2/3 kostki masła
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i drobno szatkujemy. Następnie zagniatamy ciasto z żółtkami i cukrem. Wykładamy na formę do tarty i zapiekamy przez 15 minut w nagrznym piekarniku w temperaturze 200C.
Składniki masy:
- 350 ml śmietanki 36%
- 4 żółtka
- 3 pomarańcze
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- skórka z 1 pomarańczy
Śmietankę mieszamy z żółtkami, sokiem z jednej pomarańczy i startą skórką z pomarańczy oraz zmielonym na puder cukrem trzcinowym. Masę wlewamy na podpieczony kruchy spód, na wierzch układamy pokrojone i obrane plastry pomarańczy. Tartę zapiekamy jeszcze przez około 25 minut do momentu, aż masa się zetnie.
Tartę podajemy ciepłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz